Pelerinaj Turcia 9-18 mai 2023
0Pelerinaj Turcia 9-18 mai 2023
Tarif: 680 EURO + 100 RON
Ziua 1 marti 9 mai Ora 24.00, sala de asteptare Plecari Internationale Otopeni, intalnire cu conducatorul de grup Vicentiu Ciocan (0728848498). Otopeni ORA 2.50, ZBOR cu PEGASUS la Antalya (4.40). Preluare cu autocarul si deplasare la Hotel Dere Emin Koçak Termal (5*) Capadocia (540 km). La Konya (300 km ), Sf liturghie de binecuvantare a pelerinajului in biserica St. Paul Sahibiata, 42040 Meram/Konya. Dupa masa timp liber.
Ziua 2 – miercuri 10 mai Mic dejun. Turul Capadociei (cu ghid local). Capadocia regiune centrală din podişul anatolic a fost evanghelizată în perioada apostolică şi era cunoscută de primele generaţii creştine, dat fiind faptul că ţara şi poporul său sunt amintite de mai multe ori în Noul Testament. prezenţa lui Saul în Capadocia şi ghizii le indică turiştilor şi pelerinilor locul acesta sau acela în care Apostolul neamurilor a stat şi a predicat. Pelerinajul creştin, paulin se contopeşte în Capadocia cu un pelerinaj în natură, în grandiozitatea ei, în infinitele sale posibilităţi expresive şi constructive, în toanele sale şi în capriciile sale, în capacitatea sa inepuizabilă de a ului şi de a cuceri. Valea Göreme este şi din acest punct de vedere o mină de comori. Este Biserica Întunecată, una din cele mai frumoase construite în secolul al XII-lea, cu cupola sa pe patru coloane şi cele trei abside. Frescele vii din interior nu sunt deteriorate graţie lipsei luminii solare (de aici şi numele bisericii). Înăuntrul cupolei este reprezentat Cristos Pantocrator, pe pereţi este cina de taină, răstignirea, botezul în Iordan, trădarea lui Iuda şi evangheliştii Marcu şi Ioan. Ca în Biserica Privirii, sau în cea a Fecioarei Maria, sau în cea a Fibiei, cu picturi care exprimă evlavia mariană a capadocienilor (Buna Vestire, Vizita la Elisabeta, Fecioria Mariei, drumul spre Betleem, adorarea Magilor şi aşa mai departe). Sunt opere care datează din secolul al IX-lea şi dau mărturie despre fervoarea şi entuziasmul care au însoţit redescoperirea imaginii sacre, după criza iconoclastă din secolele precedente.
Natură şi istorie, artă, cultură şi credinţă, şi peste o mie de ani de creştinism, inauguraţi de Paul şi de Biserica apostolică. Acesta este tezaurul care se află printre munţii şi văile din Capadocia. Aici se afla un complex monahal, format din zece biserici si o manastire, sapate in piatra. Desi primele comunitati crestine isi fac aparitia aici in secolul IV, incepand sa-si sape in roca moale locasuri de cult, marea majoritate a bisericilor dateaza din secolele X – XII. In perioada iconoclasta (725-842), decoratiunile erau minime, doar cruci de Malta stilizate, apoi, fresce bogate si icoane au inceput sa fie pictate pe pereti. Cea mai mare este Biserica Tokali, formata din patru incaperi: Biserica Veche, din secolul X, BIserica Mare, paraclisul si Biserica de jos. Pentru crestini Capadocia este regiunea unde au trait cativa dintre cei mai importanti parinti si teologi ai Bisericii: Sf. Vasile cel Mare, Sf Grigorie de Nyssa, Sf. Grigorie de Nazians. In prezent se estimeaza in Capadocia peste 3000 de biserici sapate in piatra, dintre care cele mai cunoscute sunt cele de la Goreme, Zelve, Ihlara. Sfanta liturghie cu preotul grupului in biserica Dereyamanlı. Optional masa de pranz (10 euro). Cazare si cina Hotel Dere Emin Koçak Termal (5*). Optional plimbare cu balonul (130 euro/pers).
Ziua 3- Joi 11 mai Mic dejun. Plecare spre Pamukkale (650 km ) prin Konya (250 km ). Sf. Liturghie in biserica Sf. Paul Konya. Cazare si cina la Hotel 4*
Ziua 4 Vineri 12 mai. Dupa micul dejun vizitam Pamukkale, cu ale sale terase de travertin albe, semicirculare. Daca orasele „musuroi” ale Turciei ne-au redus la tacere de uimire, o alta atractie supra-realista reuseste sa rivalizeze cu acestea. Inspirati de muntele de un alb sclipitor, cu formatiunile sale calcaroase, semicirculare, turcii au dat locului numele Pamukkale care inseamna „Castelul de bumbac”. Odata ajunsi la poalele muntelui, urcam la pas, desculti, bucurandu-ne de privelistea uimitoare si de blandetea neteda a teraselor de travertin. In apropiere se afla ruinele orasului balnear, Hierapolis, un loc adorat de romani pentru izvoarele sale cu apa termala ce contin minereuri de calcit alb. Acestea sunt si sursa teraselor de travertin, azi deschise publicului larg pentru a testa din plin binefacerile apelor termale. Revigorati dupa baia fierbinte, coboram spre ruinele orasului Hierapolis, printre cele mai bine pastrate orase antice. Aici descoperim Poarta Frontinus, Strada Coloanelor, principala artera a vechiului poli., Biserica Bizantina, ruinele Tempului lui Apollo, apoi urcam spre spectaculosul Teatru Antic, construit din porunca imparatului Severus in anul 206 D.C. In apropiere de vechiul Hierapolis se afla Piscina Cleopatrei, un locsor cu apa limpede, in care se presupune ca s-ar fi imbaiat insasi frumoasa regina egipteana. Apa are temperatura constanta de 36° C, indiferent de anotimp, si se crede ca ar avea proprietati de reintinerire a tenului. Experienta este unica, piscina cu apa limpede lasa sa se vada parti din coloanele de marmura vechi de peste 2000 de ani. Intrari : Pamukkale + Hierapolis (11 euro) , Piscinele Cleopatrei (8 euro). Plecare spre Kusadasi (200 km), cu oprire la Efes la Casa Maicii Domnului (litutghie). Capela Meryemana cladita pe fundatia unei cladiri care, sustin unii, ar fi fost ultimul refugiu al Fecioarei Maria. Conform traditiei crestine, Maica Domnului a fost adusa in Efes de catre Sfantul Apostol Ioan Evanghelistul, la scurt timp dupa Invierea din morti a Domnului Hristos, aici urmand a locui pana la Adormirea ei. Taxe de intrare: Efes (10 euro), Cazare si cina Hotel By Karaaslan Inn 4 * Türkmen, Rıza Saraç Cd. No : 2, 09400 Kuşadası
Ziua 6 sambata 13 mai Mic dejun. Croaziera pe Marea Egee intre orele 10-17.00 cu sf. Liturghie si masa de pranz pe vapor, cu plaja si baie. (30 euro/pers.) Cazare si cina Hotel By Karaaslan Inn 4*.
Ziua 7 duminica 14 mai Mic dejun. Plecare spre Istanbul (550 km) peste Stramtoarea Bosfor: Unul din cele mai strategice canale navigabile, Bosforul face legatura intre Marea Neagra si Marea Marmara iar impreuna cu stramtoarea Dardanele (in turca „Canakkale”) desparte Europa de Asia; este o vale inundata care urmeaza un curs iregular dinspre nord-est spre sud-vest pe o lungime de 32 de kilometri, 730-3300 metri latime si 30-120 metri adancime.Cuvantul Bosfor provine dintr-un cuvant cu origine necunoscuta din limba tracilor.Acest cuvant este interpretat in greaca ca insemnand „Vadul Vacii”, din legenda lui Io, una dintre iubitele lui Zeus, care a inotat peste stramtoare ca o vaca urmarita si deranjata incontinuu de mustele trimise de Hera.( traversata de doua poduri, primul – podul Bosfor – are lungimea de 1.074 m si a fost construit in 1973, iar cel de-al doilea – podul Fatih Sultan Mehmet (Bosfor II) – are lungimea de 1.090 m si a fost terminat in 1988), Cazare si cina la VATAN ASUR HOTEL 4*. Sf. liturghie in Biserica Sf. Anton Antuan Kilisesi, Istiklal Caddesi, Beyoglu.
Ziua 8 luni 15 mai Mic dejun. Istambul . Biserica Sf. Anton Antuan Kilisesi, Istiklal Caddesi, 171a-Beyoglu .(Sf. Liturghie ora 8.00). Tur de oras cu ghid local: Pta Sultan Ahmet , Catedralei Sf. Sofia, construită de împăratul Iustinian în anul 537, Palatul Topkapi- fostul palat al sultanilor şi actualul Muzeu Naţional al Turciei, care adăposteşte exponate unice: mâna dreaptă a Sf. Ioan Botezãtorul, sabia lui Ştefan cel Mare, sabia lui David, toiagul lui Moise, ,etc. ( INTRARI + AURICULARE, + TRANSPORT = 30 EURO) Optinal Croaziera pe Cornul de Aur (10 euro , 1,5 ore). Ora 18.00 liturghie la Saint Esprit Kilisesi Ergenekon, Cumhuriyet Cd. 127/A D:127/A, 34373 Şişli/İstanbul. Cazare si cina la VATAN ASUR HOTEL 4*.
Ziua 9 marti 16 mai Mic dejun. Sf. Liturghie in biserica Sent Maria Kilisesi Tomtom, İstiklal Cd. No:215, 34433 Beyoğlu/İstanbul. Vizitam Palatul Dolmabahçe este cel mai mare palat al Turciei. Se întinde pe 45,000 de metri pătrați (11.1 acri) și are 285 de birouri, 46 de săli, 6 hamam-uri și 68 de toalete. Pentru a crea o nouă sinteză, elemente eclectice din perioadele baroc, rococo și neoclasic au fost combinate cu arhitectura tipică otomană. În timpul erei Tanzimat, arhitectura și decorul palatului reprezintă impactul tot mai mare al stilurilor și normelor europene asupra culturii și decorului otoman. Exteriorul, în special din Bosfor, prezintă o structură europeană clasică cu două aripi separate de un avancorp mare cu două avancorpi laterale. (30 euro cu ghid). Dupa masa timp liber. Cazare si cina la VATAN ASUR HOTEL 4*
Ziua 10 – Miercuri 17 mai Mic dejun. Timp liber la dispozitia pelerinilor. Istanbul zbor Ora 16.25– Bucuresti (ora 17:50).
Tariful include:
- Transport avion : Bucuresti – Antalya si Istanbul – Bucuresti
- Transport autocar
- 9 cazări (HB) cu mic dejun și cină (conform programului)
- Ghid însoţitor + preot
- Ghizii din Capadocia și Istanbul
- Asigurare medicala
- Brosura pelerinului
- Ecuson
Tariful nu include:
- Parcari + bacsis + taxe liturghii la unele biserici (30 Euro)
- Tur de Istanbul (intrari, auricularele si transport tramvai) (30 Euro)
NOTA: Bagajele mari vor fi depuse la autocar cu o zi inainte de plecare si vor fi ridicate cu o zi dupa sosire.
Relatii si înscrieri la sediul Agentiei Inter-Tour din Bacau, B-dul Alexandru cel Bun nr. 1,
tel.: 0234–571104; 0234-570534