Pelerinaje mariane

Franța – Spania – Portugalia 28 sep. – 11 oct. 2023

0

Franța – Spania – Portugalia 28 sep. – 11 oct. 2023

Traseu: Bucuresti – Paris (avion) – Nevers – Lourdes- Santiago de Compostela – Fatima – Lisabona – Madrid – Escorial – Zaragoza – Barcelona – Marsilia (autocar) – Bucuresti (avion)

Tarif: 1250 EURO + 200 RON

Sanctuarele mariane sunt locuri a căror misiune este aceea de a o propune pe sfânta Fecioară Maria ca model de urmat. Maica Domnului este calea pentru a ajunge la Cristos, Domnul şi izvorul mântuirii. Pelerinajele se fac pentru convertirea inimii, pentru a cere iertare, pentru a se elibera de greşeală, pentru a primi haruri, pentru a fi recunoscători şi de aceea este importantă atenţia faţă de celebrările liturgice, pentru a permite pelerinilor o participare activă şi o trăire spirituală şi profundă a pelerinajului care să le permită credincioşilor o transformare a vieţii şi o creştere în sfinţenie.

Destinaţii foarte cunoscute, la care mulţi catolici şi nu numai ar dori să ajungă, sunt sanctuarele de la Lourdes şi Fatima. Aceste locuri încărcate de atâta spiritualitate sunt ca un magnet pentru pelerini, dornici să o întâlnească pe Maria şi să fie conduşi de aceasta către Fiul ei, Isus. La 7 octombrie se celebrează sărbătoarea sfintei Fecioare Maria, Regina Rozariului, sărbătoare instituită de papa Pius al V-lea în 1573, după victoria de la Lepanto din 1571, împotriva turcilor, pentru a-i mulţumi Maicii Domnului pentru această victorie. Nu se putea prilej mai nimerit ca în luna octombrie, când din punct de vedere astronomic soarele intră în constelaţia Fecioarei, iar noi, creştinii catolici, o cinstim în mod deosebit pe Mama lui Isus, ca Regina Sfântului Rozariu, să ne manifestăm credinţa, în cadrul unui pelerinaj, având-o ca ocrotitoare pe sfânta Fecioară Maria. Pelerinii o vor cinsti pe Maica Cerească prin rugăciuni şi cântări, urmărind un itinerar marian în, Spania, Portugalia, Franţa. Vom aduce laudă şi preamărire maicii noastre preacurate la sanctuarele mariane din:Paris, Lourdes, Fatima, Madrid, Zagoza, Barcelona, Marsilia şi alte sanctuare. În fiecare zi vom participa la sfânta Liturghie în limba română celebrată de preotul însoţitor în sanctuarele de pe traseu şi vom recita zilnic sfântul Rozariu, aşa cum ne-a cerut-o sfânta Fecioară la Fatima la 13 mai 1917. În catedrala Notre Dame de la Garde din Marsilia, vom primi binecuvântarea finală a pelerinajului.

Regina Preasfântului Rozariu, roagă-te pentru noi!

ZIUA 1 JOI 28 SEPT: Otopeni ora 6.00 intalnire cu conducatorul pelerinajului prof. Vicentiu Ciocan (0728848498) in sala de asteptatre Plecari Internationale. Zbor cu TARTOM ora 8.40 cu aterizare la Paris , Charles de Gaule ora11.00. Preluare cu autocarul si deplasare la Rue du Bac , Manastirea Fiicele Caritatii. Sf. Liturghie de binecuvantare a pelerinajului in biserica ,,Medalia Miraculoasă,, la ora 13.00. Cine intră în biserica Fiicelor Carităţii din strada Rue du Bac din Paris, poate să vadă în prezbiter, în partea dreaptă între altarul principal şi cel lateral sub care zace într-un sicriu de cristal trupul Sfintei Ecaterina Labouré, un fotoliu care de 187 de ani nu a mai fost mişcat din acel loc. E scaunul preotului pe care s-a aşezat Sfânta Fecioară când i-a apărut Ecaterinei Labouré în de 18 iulie 1830. Paris: Tur de oras cu autocarul: Catedrala Notre Dame, Catedrala Madelaine, Biserica Sf. Vicentiu de Paul, Champs Elisee, Arcul de Triumf, .Cazare, hotel Premiere Classe (2-3 locuri).

ZIUA 2 VINERI 29 SEPT: Mic dejun. Cartierul Montmartre, Sacre Coeur ( Sf. Liturghie). Optional croaziera pe Sena si ascensiune in Turnul Eiffel. Plecare spre Nevers. (250 km). Cazare, hotel Premiere Classe (2-3 locuri).

ZIUA 3 SAMBATA 30 SEPT: Mic dejun. Sf. Liturghie la mormantul Sf. Bernadeta Soubirous . Plecare spre Lourdes. (700 km Cazare si cina la hotel Estival. Or 21.00 participarea la procesiunea cu lumanari.

ZIUA 4: Duminica 01 octombrie Mic dejun. Lourdes este un oraș din sud-vestul Franței, departamentul Hautes-Pyrenees, cu 16.000 de locuitori , situat la poalele munților Pirinei ,la altitudinea de 420 m deasupra nivelului mării și este străbătut de râul Gave. In 1858 Bernadette Soubirous – o fetiță de 14 ani – ar fi văzut în apropiere de „Grotta Massabielle” de mai multe ori pe Sfânta Maria ca o apariție sub forma unei femei îmbrăcate în alb. Ulterior femeia din apariţie s-a prezentat ca fiind „Neprihănita Zămislire” apoi din grotă a ţâşnit apa unui izvor, iar Fecioara i-a spus Bernadettei Soubrious să mearga la preotul paroh și să transmită cererea ei de a construi în acel loc o biserică. Lourdes a devenit centru de pelerinaj catolic încă din 1858. Azi este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru creştinii catolici, iar izvorului din grotă i se acordă puteri miraculoase de tămăduire a bolilor conform miilor de mărturii. Bernadette Soubrious la data de 8 decembrie 1933 este declarată sfântă şi corpul ei se află şi acum neputrezit în mănăstirea de la Nevers unde a murit în anul 1879. În 1862 aparițiile au fost recunoscute în mod oficial de episcopul de Tarbes și odată cu aceasta au început și lucrările la sanctuar.

Ora 11.00 participarea la Sf. Liturghie internationala. Baie in piscinele cu apa adusa din izvorul de la grota. Ora 17. 00 Adoratia Sf. Sacrament cu ceremonialul de binecuvantare a bolnavilor, in Bazilica subterana . Participarea la procesiunea cu lumanari. Un grup de 6 persoane vor participa la recitarea rozariului si la cantarile rozariului. Cazare si cina la hotel Estival.
ZIUA 5. Luni 2 octombrie: Mic dejun. Ora 8.30 Calea crucii pe muntele din apropierea hotelului. Video la Biroul de informatii sau Pe urmele Bernadetei cu pr. Iosif Dorcu. Participare la Sf. Liturghie in limba romana cu preotul grupului. Timp liber. Ora 17. 00 Adoratia Sf. Sacrament cu ceremonialul de binecuvantare a bolnavilor, in Bazilica subterana. Particip.area la procesiunea cu lumanari. Cazare si cina la hotel Estival.

ZIUA 6. Marti 03 octombrie: Ora 6.00 Sf. Liturghie in limba romana , la GROTA.impreuna cu pr.Mihai Perca si pr. Iosif Dorcu. Mic dejun. Ora 8.00 plecare spre La Coruna (850 km).Cazare in hotrel 3 sau 4*.

ZIUA 7. Miercuri 04 octombrie: Mic dejun.Plecare spre Santiago de Compostela (75 km). Capitala istorica a provinciei spaniole Galicia, este monumentalul oras Santiago de Compostella. Santiago este numele spaniol al sfantului apostol Iacob, intrucat orasul este considerat a fi locul de odihna a celui mai in varsta dintre apostoli, fratele Sfantului Apostol loan. Etimologic, compostello inseamna camp de stele, denumire datorata unei legende ce spune ca ramasitele apostolului ar fi fost aduse din Orientul Mijlociu In Spania, fiind ingropate da un pastor intr-un loc aratat de o stea. Aici avea sa te ridice peste secole celebra catedrala din Santiago Potrivit unei traditii, moasele sfintului lacab ar fi fost descoperite in 835 de Theodomir, episcopul din Iria Flavia, desi o alta teorie spune ca ramasitele din cripta ar apartine unui anume Priscillian, ascet din Avilla, considerat un eretic in Franta, dar un sfint in partea de nord a Spaniei. Ruta pelerinajului spre Santiago de Cumpostella, asa numitul El Camino de Santiago, a fost inclusa pe lista UNESCO, drept mostenire de valoare universala a umanitatii. Sf. Liturghie ora 10.00.

Plecare spre Fatima (400 km). Loc de pelerinaj marian datorită apariţiilor din 1917 la cei trei copii Iacinta, Francisc şi Lucia, care au primit de la Sfânta Fecioara trei mari secrete. Cazare si cina la hotel Santo Amaro (3*). Participare la procesiunea cu lumânări şi recitarea sf. Rozariu la ora 21.30.

ZIUA 8 Joi 05 octombrie: Mic dejun. Sf. Liturghie cu preotul grupului. Cunoasterea Sanctuarului Fatima. Orașul Fatima din Portugalia, cu o populație de aproximativ 15.000 de locuitori, fiind format din câteva cartiere care altădată erau cătune învecinate (Cova da Iria, Aljustrel, Lomba D’Égua și Moita Redonda), este cunoscut ca un important centru marian, sub numele de Fátima, Cidade da Paz sau Terra de Milagres e Aparições. El a devenit, în anul 2017 centrul mondial al lumii catolice, datorită centenarului aparițiilor Sfintei Fecioare Maria la 13 mai, când celor trei păstorași, Jacinta (7 ani) și cei doi veri, Francisco (9 ani) și Lúcia (10 ani), aflați cu oile la păscut, în locul denumit local „Cova da Iria – Grota Sfintei Irina”, lângă satul Fatima, le-a apărut în mijlocul unei lumini puternice conturul unei femei – „Doamna din Lumină”. În aparițiile sale, în zilele de 13 ale fiecărei luni, din mai până în octombrie, însăși Sfânta Fecioară, numită și Doamna Rozariului, le cere copiilor să spună rugăciunea pe care o spunem și noi la fiecare decadă din rozariu: „O, Isuse, iartă-ne păcatele, ferește-ne de focul iadului și du în cer toate sufletele, mai ales pe acelea care au mai mare nevoie de mila ta”. Sanctuarul de la Fátima, construit în zona unde cei trei copii au avut viziunile cu „Doamna din Lumină” cuprinde mai multe clădiri, biserici, altare și monumente cu semnificație religioasă sau centre de binefacere. Apărute treptat în ultimii 99 de ani, ele sunt preponderent de factură modernă, cu excepția Bisericii Maicii Domnului, care a respectat uzanțele estetice ale perioadei interbelice portugheze și rigorile dogmatice.

În paralel, a fost pusă la punct și o planificare urbanistică elaborată, în care căile de acces (unele subterane) și spațiile deschise pavate temeinic au un rol important. Sanctuarul este compus din Capela Aparițiilor, Bazilica și colonadele, Biserica Sfânta Treime, zona de rugăciune, Casa Fecioarei de pe Muntele Carmel (cu zona Parohiei) și Doamna Îndurerată (cu pacienții din zona), Piața Pius al XII-lea și Centrul „Paul al VI-lea”. Capela Aparițiilor este „inima” Sanctuarului de la Fatima. Ridicată între 28 aprilie și 15 iunie 1919, a fost restaurată și redeschisă la 13 ianuarie 1923. Deși a fost supusă unor modificări minore, păstrează caracteristicile originale ale unui altar popular. În 1988, tavanul a fost căptușit cu lemn de pin, din Siberia de Nord, lemn care a fost ales pentru caracteristicile sale de luminozitate și durabilitate. Piedestalul pe care se află statuia Fecioarei marchează locul unde se afla stejarul verde în care a apărut Doamna Rozariului în cinci din cele șase apariții, respectiv mai, iunie, iulie, septembrie și octombrie. Statuia Madonei, opera sculptorului José Ferreira Thedim, este confecționată din lemn de cedru adus din Brazilia și are înălțimea de 1,04 metri. Coroana prețioasă, oferită de femeile portugheze, este de aur, cântărește 1.200 de grame și este compusă din 313 perle și 2679 pietre prețioase. Această statuie a părăsit Capela Aparițiilor doar la ocazii considerate foarte importante. Una din aceste ocazii a fost în 1984, când, la cererea Papei Ioan Paul al II-lea, a fost adusă la Vatican, unde la 25 martie, în Piața „San Pietro”, a fost consacrarea lumii la Inima Neprihănită a Mariei. În această zi, Sfântul Părinte a oferit Fecioarei glonțul care l-a lovit în atacul asupra sa la 13 mai 1981, care a fost încastrat în coroana Maicii Domnului.

Este bine cunoscut că Ioan Paul al II-lea (1978-2005) a avut o mare afecțiune pentru Maica Domnului, s-a rugat mult rozariul și a recomandat frecvent această rugăciune. El a fost convins că a supraviețuit atentatului din 13 mai 1981 datorită ocrotirii Fecioarei de la Fatima. A vizitat de trei ori locul aparițiilor, onoare pe care nici un Papă nu a făcut-o altui loc de pelerinaj. A redactat și pronunțat un Act de Încredințare a lumii la Maica Domnului, încredințându-i „întreaga lume, mai ales popoarele față de care, datorită situației lor, ai o dragoste și o solicitudine deosebităLa centenarul aparițiilor de la Fatima în 13 mai Sanctitatea Sa Papa Francisc, în cadrul sfintei liturghii omagiale , ia proclamat sfinți pe cei doi păstori Francisco și Jacinta Marto . Dupa masa Calea Sfintei Cruci în Parcul Aljustel. La întoarcere se vizitează casele muzeu ale celor 3 vizionari. Dupa masa timp liber. Ora 19.00 cina. Ora 21 .30 participarea la procesiunea cu lumânări şi recitarea sf. Rozariu la Capela Aparitiilor. Cazare si cina la hotel Santo Amaro (3*).

ZIUA 9. Vineri 6 octombrie: Mic dejun. Excursie la Lisabona. (130 +130 km). Se va vizita zona centrală, Catedrala orașului, închinată Sfintei fecioare Maria, Biserica Sf. Anton de Padova (ora 12.00 Sf. liturghie în capela unde s-a născut Sf. Anton), Mănăstirea Jerónimos (Patrimoniu UNESCO, cu mormântul lui Vasco da Gama),Statuia Cristo Rei. Ora 19.00 cina. Ora 21 .30 participarea la procesiunea cu lumânări şi recitarea sf. Rozariu la Capela Aparitiilor. Cazare si cina la hotel Santo Amaro (3*)

ZIUA 10. Sambata 7 octombrie: Mic dejun. Plecare spre Madrid (530 km) . Madrid , capitala Spaniei. Construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, oraşul a devenit capitală în 1561, în timpul domniei lui Filip al II-lea de Habsburg. Centrul istoric, cunoscut sub numele de „Madridul Austriecilor”, cu impresionanta Plaza Mayor, inaugurata in 1620, si unul dintre locurile cele mai populare si mai populate ale orasului, sunt marturii ale splendorii crescande a orasului, incepand cu sec. XVI si XVII. In apropierea Plaza Mayor se afla „centrul aristocratic”, unde se inalta Palatul Regal, constructie monumentala de sec. XVII, intr-un stil hibrid, situat intre clasicism si baroc. Langa acesta, Plaza del Oriente, teatrul Operei si Catedrala Nostra Senora de la Almudena, sfintita in 1993 de catre Papa Ioan Paul al II-lea (Sf.Liturghie în limba română). Piata Puerta del Sol, inconjurata de o zona comerciala extinsa si de „Paseo del Arte”, zona cu cele mai multe muzee, parcuri si gradini, intregesc acest ansamblu monumental, unde se remarca Banca Nationala a Spaniei, Palatul Postelor si al Telecomunicatiilor, fantana Cibelei si piata lui Neptun. Catedrala „Nostra Senora de la Almudena”,sfinţită in 1993 de către papa Ioan Paul al II-lea. Sf.Liturghie în limba română. Cazare si cina la Hotel Avenida Espana (3*).

ZIUA 11. Duminica 8 octombrie Mic dejun.Excursie la Valle de los Caídos cu manastirea benedictina Sfanta Cruce. Crucea din marmura alba, de 150 de metri, se poate vedea de departe . Valle de los Caidos este mausoleul construit de Franco in anii ’40 si ’50 ai secolului trecut, in memoria mortilor din timpul razboiului civil. Bazilica , sculptata in stanca, este locul de înmormântare a 33.847 de oameni care au murit în războiul civil. Participam la liturghia duminicala (11.00).

Plecam spre El Escorial partial manastire, partial resedinta regala. Silueta sa masiva domina regiunea, in total ocupa o suprafata rectangulara de 30.000 metri patrati, cu 9 turnuri, 16 curti interioare, 73 statui, 86 randuri de scari, 88 fantani, 300 incaperi, 1200 ferestre, mai mult de 1600 tablouri, 2673 usi si lista mai poate continua.A fost construit in onoarea Sfantului Laurentiu, dupa infrangerea armatelor franceze in 1557, la ordinul regelui Filip al II-lea fiul lui Carol al V-lea (Qvintul), ca davada a puterii imperiale Iberice si cu scopul de mausoleu al Regilor Spaniei. Vizitam catedrala unde se incoronau regii, apartamentele regale, mausoleul regilor unde sunt inmormantati toti regii care i-au succedat lui Filip al II-lea, si mausoleul infantilor (printii Spaniei). Cazare si cina la Hotel Avenida Espana(3*).

ZIUA 12. Luni 09 octombrie: Mic dejun . Plecare Zaragoza (350 km), Vizitam central orasului Zaragoza, capitala regiunii Aragon, un oras cu numeroase muzee si monumente, unde traditiile si obiceiurile au fost pastrate foarte bine. Intr-un oras cu o vechime de aproape 2000 de ani. cea mai importanta ramane Basilica de Nuestra Senora del Pilar, una dintre cele mai mari biserici din Spania, dar orasul este interesant si pentru muzeele si galeriile de arta. Aici, in Zaragoza, Francisco de Goya, unul dintre cei mai importanti pictori spanioli, si-a facut ucenicia.
Plecare spre Barcelona (360 km). Cazare si cina la hotel H • TOP Olympic (3*).

ZIUA 13. Marti 10 octombrie: Mic dejun.Barcelona – tur de oraș: Litoralul, La Rambla , Sagrada Familia (10.30 sf. Liturghie la ‚mormântul lui Gaudi).Sanctuarul Tibidabo. Oraşul Barcelona aflată în rivalitate continuă cu Madrid, este al doilea cel mai mare oraş al Spaniei, şi capitala Cataloniei. Mai presus de acesta, este unul dintre cele mai şi palpitante şi renumite metropole al lumii, oraşul catalan fiind pentru majoritatea turiştilor opţiunea “locul unde aş dori să ajung”. Acest lucru însă, în comparaţie cu Roma sau cu oraşele croate nu se datorează clădirilor vechi şi miilor de ani de istorie, exact invers, Barcelona este capitala modernismului, este locul artei avantgardiste al secolului 20, precum şi unul dintre cel mai bun exemplu al unei proiectări modern. Cazare si cina la hotel H • TOP Olympic (3*).

ZIUA 14.Miercuri 10 octombrie: Mic dejun. Plecare spre Marsilia (500 km). Marsilia este al doilea cel mai mare oraș din Franța. Situată pe coasta Mediteranei, în Provence, este cel mai mare port comercial al țării. Are o populație de cca. 1 milion de locuitori. Oraşul este dominat de sanctuarul închinat Maicii Domnului, Notre Dame de la Garde. Construit pe o colină în partea de sud a vechiului port, sanctuarul a sărbătorit, în anul 2014, 800 de ani de existenţă. Istoria începe în anul 1214, când un preot numit Pierre construieşte o capelă dedicată Mariei. Ca prin minune, această capelă devine un veritabil loc de rugăciune. Vin aici să mulţumească Mariei toţi marinarii care au ajuns cu bine în port, dar, mai ales, cei care au scăpat cu viaţă în urma unor naufragii pe mare. După moartea constructorului, capela va deveni o mică mănăstire, ca abia în secolul al XV-lea să devină o biserică, frumos împodobită, dedicată sfântului Gabriel.

În decursul secolelor, de mai multe ori a fost mărită pentru a putea primi mulţimile de pelerini. Pentru a fi apărată, în anul 1536 a fost înconjurată de ziduri puternice. Revoluţia Franceză a distrus biserica. Va fi redeschisă abia în anul 1807. Actualul edificiu datează din anul 1853 şi este o capodoperă, cu o policromie de origine bizantină, ce aparţine arhitectului Henry Espérandieu.
Merită toată atenţia şi admiraţia cripta simplă şi austeră, biserica prin excelenţă strălucitoare datorită mozaicurilor aurite, statuia de argint de la altarul principal, mulţimea mare de ex-voto-uri (oferite mai ales de marinari, salvaţi din naufragii sau lupte pe mare), şi, desigur, statuia monumentală din vârful turnului.

E interesant şi jocul de culori al zidurilor: în exterior, pietrele albe alternează cu pietrele verzi; în interior, mai ales pe stâlpi şi în arcade, alternează rânduri de marmură albă cu rânduri de marmură roşie. Aceste combinaţii dau sanctuarului un aspect de lumină şi bucurie. În sanctuar sunt cinci statui ale Maicii Domnului. Prima este o statuie de lemn aşezată în capela lumânărilor. A mai existat, până în anul 1793, una numită Fecioara cu ostensor, adică o statuie din argint căreia, în timpul adoraţiei, i se punea în mâna dreaptă un ostensor pentru sfânta ostie, iar statuia pruncului era pusă la picioarele Mariei. Când nu era adoraţie, era pus pruncul în locul ostensoriului.

La 20 martie 1793 conducerea oraşului de atunci a suprimat sărbătoarea Bunei-Vestiri din acel an şi toate obiectele religioase (printre care şi această statuie) au fost vândute sau topite. A rămas doar un crucifix mare, care poate fi văzut şi azi în criptă. În spatele altarului din criptă se poate vedea statuia Fecioara cu buchet. La 4 aprilie 1807, când s-a redeschis sanctuarul, o doamnă din Marsilia a donat o statuie cumpărată la o licitaţie, dar care aparţinuse unui convent. Şi pentru că zilnic se punea în mâna Mariei un buchet de flori, a fost numită astfel. Deasupra altarului principal se află o statuie preţioasă, din argint presat (tehnică prin care bucăţi de argint sunt lovite cu ciocanul până devin monolit), operă a artistului Chanuel. Artistul a lucrat şase ani la această statuie, care a fost terminată în anul 1837 şi încoronată în anul 1931, în prezenţa a 49 de episcopi.

Dar monumentală, prin excelenţă, este statuia mare, aşezată în vârful turnului. Nu este din metal masiv, dar a fost realizată din patru bucăţi, după o metodă nouă pentru acea epocă: galvanoplastie. A fost acoperită cu foiţă de aur. Are 11,2 metri înălţime şi o greutate de 9.796 kilograme. Aici sosesc anual aproximativ două milioane de pelerini. Zbor cu Ryanair Marsilia 17.30 – Otopeni 21.05.

Tariful include:

  • Transport avion la Barcelona şi retur cu toate taxele incluse
  • Transport autocar 3* cu toate utilităţile, cca. 5000 km, pe teritoriul Franţei, Spaniei şi Portugaliei
  • 13 cazări: Paris (1), Nevers (1), Lourdes (3), La Coruna (1),Fatima (3), Madrid (2),Barcelona (2)
  • Ghid însoţitor + preot
  • Asigurare medicala
  • Brosura pelerinului

Tariful nu include:

  • Biletele de intrare la muzee sau obiectivele turistice (cca. 80 Euro/pers.)
  • Parcarile autocarului (cca. 10 Euro/pers.)

ATENTIE: Bagajele mari vor fi preluate pentru a fi depuse la autocar cu doua zile inainte de plecare si vor fi primite doua zile dupa sosire.

Relatii si înscrieri la sediul Agentiei Inter-Tour din Bacau, B-dul Alexandru cel Bun nr. 1,
tel.: 0234–571104; 0234-570534

Print Friendly, PDF & EmailComments are closed.

Back to Top ↑