Mexic – Guadelupe 7-17 dec. 2023
0Mexic – Guadelupe 7-17 dec. 2023
Papa Benedict al XIV-lea şi-a exprimat uimirea în faţa unei picturi atât de gingaşe care a sfidat intemperiile timpului. Totul este miraculos în acest portret ieşit din florile culese de pe un pământ complet arid şi care nu produce decât spini. Este imprimat pe o pânză fragilă încât putem vedea prin ea. Şi totuşi nici suprema ei frumuseţe şi nici strălucirea culorilor nu au fost deteriorate de umiditatea lacului vecin care corodează aurul, argintul şi arama. Pentru nici o altă naţiune Dumnezeu nu a mai făcut atât de mult. Nici un expert, nici un pictor nu au putut explica cum a putut să reziste acest portret încă din anul 1531.
La Lourdes vin circa şapte milioane de pelerini într-un an, iar la Guadalupe vin tot atâţi pelerini la 12 decembrie (aniversarea propriu-zisă) de ziua Sfântului Juan Diego.
TRASEU: MEXICO CITY – TEPEYAC – TEOTIHUACAN – TAXCO – PUEBLA – CHOLULA – SAN MIGUEL DE ALIENDE – ATOTONILCO – TENANCINGO – XOCHIMILCO
Tarif: 1950 EURO + 300 RON
ZIUA 1 : 07 DEC. BUCURESTI – MEXICO CITY
Intalnire cu conductatorul de grup , prof. Vicentiu Ciocan (0728848498) in sala de asteptare a Aeroportului Bucuresti Otopeni, la PLECARI INTERNATIONALE, la ora 4.30. Decolare la ora 6.30 cu escala la Frankfurt (8.10 – 13.20). Aterizare in Mexic la ora 18.50. Preluare cu autocarul. Cazare si masa la Hotel MX congreso (4*)
F.C. Interoceánico 9, Colonia Morelos, Venustiano Carranza, 15270 Mexico City
ZIUA 2: 8 dec. Mexico City, preluare cu autocaru. Tur de oraș cu ghid local: Se viziteaza centrul istoric – cosmopolitan si haotic – declarat Patrimoniu UNESCO, unde sunt situate cladirile istorice si religioase importante. Turul orasului incepe cu Plaza de la Constitucion (Piata Constitutiei), Catedrala Metropolitana,biserica parohiala El Sagrario La Piedra del Sol (Piatra soarelui), Palatul National, Palatul Prezidential (in care peretii holurilor largi sunt impodobiti cu picturile lui Diego Rivera), Plaza Santo Domingo (una dintre cele mai vechi piatete din Mexic care adaposteste Portal de los Evanghelistas si Iglesia de Santo Domingo), Palatul Inchizitiei , Templul Mayor (sau marea piramida a lui Tenochtitlan), monumentul “Ingerul Independentei” care domina Paseo de la Reforma etc. Basilica de Guadalupe construita in onoarea Sfintei Fecioare cu pielea inchisa la culoare, a carei aparitie miraculoasa pe dealul Tepeyeac a condus la convertirea a zeci de mii de indieni. Cunoscută ca „Icoana Maicii Domnului de la Guadalupe”, venerată şi ca protectoare a Americilor, a apărut în mod miraculos pe veşmântul (Tilma) unui indian aztec convertit la creştinism – Juan Diego, în Guadalupe, Mexic, în 1531. Imaginea Sfintei Fecioare purtându-l pe Isus în pântecele său, a devenit cunoscută şi venerată nu doar de către locuitorii Mexicului, ci de întreaga lume creştină.
Unul dintre principalele obiceiuri legate de Icoana Maicii Domnului de la Guadalupe, este ca femeile însărcinate sau mamele care abia au născut, să vină să se închine şi să-şi prezinte pruncii Preasfintei Fecioare, oferindu-i protecţiei celei care l-a primit şi l-a purtat pe Fiul lui Dumnezeu în pântecele ei.Papa Benedict al XIV-lea şi-a exprimat uimirea în faţa unei picturi atât de gingaşe care a sfidat intemperiile timpului. „Totul este miraculos în acest portret ieşit din florile culese de pe un pământ complet arid şi care nu produce decât spini. Este imprimat pe o pânză fragilă încât putem vedea prin ea. Şi totuşi nici suprema ei frumuseţe şi nici strălucirea culorilor nu au fost deteriorate de umiditatea lacului vecin care corodează aurul, argintul şi arama. Pentru nici o altă naţiune Dumnezeu nu a mai făcut atât de mult.” Nici un expert, nici un pictor nu au putut explica cum a putut să reziste acest portret încă din 1531.La Lourdes vin cca 7 mil. de pelerini într-un an , iar la Guadalupe vin tot atâți pelerini la 12 decembrie (aniversarea propriu-zisă) de ziua Sfântului Juan Diego. Ne închinăm icoanei sfinte prin fața căreia trec mii de pelerini pe o bandă rulantă. Sfanta liturghie cu preotul grupului. Cazare si masa la Hotel MX congreso (4*).
ZIUA 3: 9 dec. Tepeyac – Teotihuacan Mic dejun. Sanctuarul Sf. Juan Diego, un loc frecventat doar de indigeni, pe colina Tepeyac. Excursie în „oraşul sacru” Teotihuacan (130 km DUS-INTORS), locul unde se sacrificau sute de mii de vieţi omeneşti pe vârful unor piramide prestigioase: de ex. Piramida Soarelui închinată zeului principal Huitzopochli, cel iubitor de sânge şi inimi, de cca 500 m înălţime, Piramida Lunei, închinată zeiţei Toananzin, Piramida lui Quezalcoatl, şarpele cu pene, şi alte piramide mai mici închinate unor zeităţi secundareAici se viziteaza Avenida de los Muertos (Calea Mortilor), La Ciutadela, Templul Quetzalcoatl, Piramida Lunii, Palatul Quetzalpapalotl si Piramida Soarelui ( de aici se spune ca se primeste energie celesta). Cazare si masa la Hotel MX congreso (4*).
ZIUA 4 : 10 decembrie. Mic dejun. Excursie la Taxco ( 400 km DUS-INTORS), cel scaldat de soare, supranumit si “Florenta Mexicului”, ce ar semana mai mult cu un sat mediteraneean. Orasul aflat la 1800 m altitudine si la 200 km de Mexico City, supranumit si “Orasul de Argint” are o frumoasa biserica Santa Prisca (una dintre cele mai importante din America, contrastand cu simplitatea orasului), Statuia lui Hristos, Templo de Guadalupe, dar si traditionalele ateliere de argintarie. Privelistea din jurul orasului este incantatoare, orasul fiind inconjurat de dealuri, munti si canioane. Seara ne intoarcem la hotel , cina si cazare.
ZIUA 5: 11 decembrie : PUEBLA – CHOLULA ( 300 km DUS-INTORS) Mic dejun. Se pleaca spre Cholula, numit si “Locul evadarii” sau localitatea cu cate o biserica pentru fiecare zi a anului. Aici se afla sediul Universitatii Americilor , cea mai mare piramida din America Centrala – Gran Piramide de Tepanapa (65 m) si uneIe dintre cele mai uimitoare lacasuri de cult: Biserica de Nostra Senora de los Remedios, Manastirea Convento San Gabriel (in interior se afla fascinanta Capella Real – un uimitor ansamblu de coloane si colonade), biserica Santa Maria Tonantzinda. Apoi se pleaca spre Puebla, oras intemeiat in 1531 intr-o vale verde inconjurata de 3 dintre cei mai inalti vulcani ai Mexicului: Orizaba, Popocatepetl , Iztaccihuatl (peste 5000 m). Aici se viziteaza , Piata Principala, Catedrala de la Inmaculada Conception, Biserica de Santo Domingo (care gazduieste Capela Rozariului sculptata in aur, inchinata Reginei Rozariului )Sf. Liturghie. Seara ne intoarcem la hotel , cina si cazare. (Optional). Deplasare cu metroul la Guadalupe cu participare la Sf. Liturghie concelebrată de un sobor impresionant de preoţi la ora 24.00
ZIUA 6: 12 decembrie : 12 decembrie SARBĂTOAREA SFINTEI FECIOARE MARIA DE GUADALUPE Mic dejun. Participare la aniversarea propriu-zisă într-o mulțime imensă de de oameni în zona Sanctuarului. Sf liturghie la ora 11.00. În tot acest timp indienii indigeni dansează şi cântă afară în ritm de tobe şi chitare, fiecare trib având ritualul şi caracteristicile sale proprii. Cina si cazare.
ZIUA 7: 13 dec. Mic dejun. Excursie la San Miguel de Alende si la Sanctuarul lui Isus Nazarineanul de Atotonilco aflate in patrimoniul UNESCO. (270 km). San Miguel de Allende este un oraș și o municipalitate situată în partea de est a statului Guanajuato din centrul Mexicului aflat la 274 km de la Mexico City. Orașul este locul de naștere al generalului mexican Ignacio Allende , al cărui nume de familie a fost adăugat în numele orașului în 1826, fiind primul oraș declarat independent de dominația spaniolă de către armata insurgentă în timpul războiului mexican de Independență . La sfârșitul anilor 1930 și începutul anilor 1940, orașul a început să atragă artiști și scriitori. Un proeminent artist și scriitor a fost Stirling Dickinson, un american, care a venit în 1938.
Orașul și sanctuarul din apropiere au fost declarate Patrimoniu Mondial, când UNESCO sa întâlnit în Quebec , Canada, în iulie 2008. A fost aleasă atât pentru arhitectura și structura sa coloniale barocă bine conservată, cât și pentru rolul său în războiul de independență mexican. Zona înscrisă include 64 de blocuri ale centrului istoric și sanctuarul din Atotonilco, cu titlul de Villa Protectora de San Miguel el Grande și El Santuario de Jesus Nazareno de Atotonilco. Cu doar 600 de persoane în 2005, Atotonilco (formal Sanctuarul Atotonilco) nu este cea mai mare comunitate din municipiu, dar este cel mai cunoscut datorită sanctuarul său religios, care are statut de patrimoniu mondial, împreună cu centrul istoric al San Miguel. Lăcașul este situat la paisprezece kilometri în afara orașului principal și datează din secolul al 18-lea. Clădirea bisericii în sine are ziduri foarte înalte la exterior și constă dintr-o biserică mare, cu mai multe capele mai mici. Este numit oficial „Santuario de Dios y de la Patria” (Sanctuarul lui Dumnezeu și al Patriei), dar este mai bine cunoscut sub numele de Sanctuarul lui Isus Nazarineanul de Atotonilco. Interiorul este complet acoperit cu picturi murale cu un număr mare de personaje și scene din Biblie. Această lucrare murală a fost făcută de Miguel Antonio Martínez de Pocasangre în peste treizeci de ani. Stilul picturii imită stilul flamand, pictură cunoscută de spanioli. Organizația Mondială a Patrimoniului îl numește un „exemplu excepțional al schimbului între culturile europene și din America Latină” și „unul dintre cele mai bune exemple de artă barocă și arhitectură în Noua Spania” Structura și lucrarea murală reflectă doctrina Sfântului Ignațiu de Loyola, iar biserica a fost numită „Capela Sixtina a Americii”. Cina si cazare.
ZIUA 8: 14 dec. Mic dejun. Excursie la Tenancingo (300 km dus-intors ). Înconjurat de munți și păduri are ca atracție principală o statuie alba imensa a lui Christos Rey (Cristo Rey), construita in 1985, proiectata de Hector Morret si vizibila de aproape oriunde in valea de dedesubt. Monumentul este accesibil fie prin urcarea unei scări cu 1.030 de trepte, fie prin șosea pavată și Parcul Național, Situată la douăsprezece km sud de orașul Tenancingo, vizităm mănăstirea Desierto del Carmen, una dintre puținele din Mexic, care încă găzduiește călugări și activități religioase.Sf. Liturghie. Cina si cazare.
ZIUA 9: 15 dec. Mic dejun. Se pleaca spre orasul parfumat Xochimilco (numele sau inseamna si locul cu flori fiind declarat rezervatie naturala din 1993) care are o incantatoare catedrala veche si unul dintre cele mai bune muzee din Mexic. Aici vom face o plimbare pe canalele Xochimilco cu niste vaporase decorate cu flori (trajineras) însoțiți de tarafuri de mariachi. După masă ne luăm rămas bun de la ,,Guadalupana,, Sfânta liturghie de încheiere a pelerinajului 0ra 18.00 transfer la aeroport. Decolare la ora 20.55 cu escala la Frankfurt( 16 dec.14.40 -20.50).
Tariful include:
- Bilet avion București – Mexico City – București
- 8 nopti cazare cu mic dejun si cina la hotel de 4*
- Transport autocar pe teritoriul Mexicului
- Ghid pe tot parcursul in Mexic vorbitor de limba engleza
- Preot si ghid insotitor roman
- Asigurare medicală
- Brosura pelerinului
Pretul nu include:
- Intrările la obiectivele cu plată (55 USD = 50 euro) platiți la plecare
NOTA: AVANS 500 Euro pana la 1 iunie.
Relatii si înscrieri la sediul Agentiei Inter-Tour din Bacau, B-dul Alexandru cel Bun nr. 1,
tel.: 0234–571104; 0234-570534