Grecia

Pelerinaj „Pe urmele apostolilor” GRECIA – ITALIA – MALTA

0

Pelerinaj „Pe urmele apostolilor” GRECIA – ITALIA – MALTA

SALONIC – METEORE – ATENA – PATRAS – BARI – CATANIA – MALTA – POMPEI – ROMA – VENETIA – MARIA BISTRICA

Perioada: 16.08 – 30.08.2017

Pret: 770 euro/pers + 200 lei/pers (loc in camera dubla/tripla).
La inscriere se achita minim 230 euro. Ocuparea locurilor în autocar se face in ordinea înscrierii.

Grup minim 45 de turisti, pentru mai putini turisti, tariful se recalculeaza.
Conducator grup/ghid: prof. Vicenţiu Ciocan. Preot însoţitor: pr. Moraru Alois.

ZIUA 1 – miercuri, 16 august
Roman (04:00) – Bucuresti 350 km (09:00) – Salonic – Katerini (750 km)

Orasul Tesalonic, cel de-al doilea oras ca marime din Grecia si principalul oras din regiunea veche a Macedoniei, a fost capitala unuia dintre cele patru districte romane ale Macedoniei. Numele locului vine de la Tesalonica fiica lui Alexandru cel Mare. Copila Tesalonica a primit acest nume dintr-un motiv interesant: vestea nasterii fetitei l-a gasit pe tatal ei imediat după cucerirea Tesaliei (nike, care inseamna cucerire + tesalia).

Comunitatea crestina din Tesalonic a fost infiintata de catre Sfantul Apostol Pavel, in timpul celei de-a doua călatorie misionară, când acesta a predicat in sinagoga evreilor din acest oraș.

Biserica Sfantului Dimitrie este unul dintre principalele puncte de atractie ale orasului Tesalonic, multime de pelerini venind aici să se inchina moaștelor sale izvorâtoare de mir. Biserica face parte din situl paleocreștin si al monumentelor bizantine din Tesalonic, fiind trecuta in lista Patrimoniului UNESCO inca din anul 1988.

Cazare la Hotel Olympion (2*) in Paralia Katerini.

ZIUA 2 – joi, 17 august
Katerini – Valea Tembi cu Izvorul Paraskevi -Meteore (Marele Meteor 5 euro) – Atena

Mic dejun. Imbarcarea in autocar si ne deplasam spre Complexul Monahal Meteora. Biserica Agia Paraskevi este un lăcaş mic, săpat în stâncă, care găzduieşte moaştele Agiei Paraskevi, considerată protectoarea nevăzătorilor. In spatele grotei îşi are sursa izvorul cu acelaşi nume.

Meteora, situată in câmpia Thesaliei, in apropiere de Kalambaka, intre munții Koziakas si Antichassia, este unul din cele mai cunoscute centre monahale ale Răsăritului creștin. O adevărată pădure de piatra ce izbucnește in mijlocul câmpiei plasează ansamblul monastic intr-un peisaj de o măreție tulburătoare. Meteorele reprezintă cel mai important centru monahal ortodox al grecilor, dupa Sfantul Munte Athos.

Mănastirile actuale de la Meteora sunt următoarele: Mănastirea Marea Meteora (Schimbarea la Fata), Manastirea Varlaam (1350), Manastirea Sfanta Treime (1458-1476), Manastirea Sfantul Stefan (1350), Manastirea de la Rusanu (1380) si Manastirea Sfantul Nicolae Anapafsa (1527).

Marele Meteor, adică Manastirea Schimbarea la Față a lui Hristos, este cea mai faimoasă mănăstire a Complexului monahal de la Mereora; ea s-a construit pe stanca ce se gaseste in extremitatea vestica a padurii de pietre si este cea mai mare din regiunea Meteorei. Stânca pe care se inalță mănăstirea are inălțimea de 613 metri de la nivelul marii si 415 metri de la albia raului Pinios, iar suprafata sa superioara, unde se afla manastirea, este de aproximativ 5000 m.p. Manastirea a fost construita prin munca si pe cheltuiala binecuvantatilor Atanasie si Ioasaf, in anul 1388, si este cea mai reprezentativa manastire din tot ansamblul de la Meteora. Sfantul Atanasie, venit din Athos, a intemeiat pe stâncile Meteorei o mică sihăstrie.

Continuam deplasarea spre Atena. Cazare Hotel Aristoteles (3*) in Atena.

ZIUA 3 – vineri, 18 august
Turul metropolei Atena

Mic dejun. ATENA: Sfânta Liturghie cu preotul grupului în Catedrala catolică Sfântul Dionisie. Tur de oras cu ghid in limba română (Omonia – Sintagma – Parlamentul – Universitatea – Akropolis – Templul lui Zeus – Templu Hefaistos).

Oraşul îşi ia denumirea de la zeiţa Atena, care reprezintă în mitologia greacă înţelepciunea. Legenda spune că zeii Atena şi Poseidon au descoperit oraşul şi se certau pentru a pune stăpânire pe el. Poseidon a oferit locuitorilor un cal pentru război, iar Atena a îmblânzit calul şi a dăruit măslinul. Opțional Akropolis (9 euro).

Plecare spre Igumennitsa prin Patras (470 km). Orasul Patras este al treilea oraș ca mărime din Grecia.

Conform traditiei crestine, a fost locul martiriului Sfantului Apostol Andrei. Sfantul Apostol Andrei este ocrotitorul orasului Patras. El s-a nascut in Betsaida, un orașel de pe malul lacului Genezaret, fiind fiul lui Iona, din Galileea si fratele lui Petru, primul dintre ucenicii Domnului Hristos. Inainte de a fi Apostol al Domnului, Sfantul Andrei a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Traditia Bisericii ne spune ca după Inălțarea Domnului la cer, apostolii au tras la sorti si au mers in toata lumea, pentru propovăduire. Atunci, acestui „intai chemat”, i-a căzut sortul să meargă in Bitinia, Bizantia, Tracia si Macedonia, cu tinuturile din jurul Marii Negre, pana la Dunare si Scitia (adica Dobrogea noastră) si până in Crimeea. Sfantul Andrei a avut un sfarsit de mucenic, fiind răstignit in orasul Patras, lângă Corint, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia i s-a spus „Crucea Sfantului Andrei”. Exact pe locul in care a fost martirizat Sfantul Andrei, astazi se inalta o basilica ortodoxa – biserica cea veche a orasului Patras. Langa  biserica veche se afla si „fantana Sfantului Andrei”, inca un loc in care credinciosii vin cu mare evlavie. Conform traditiei locului, acesta era locul in care Sfantul Apostol predica „Vestea cea Buna”.

Biserica Sfantul Andrei din Patras, este cea mai mare biserica din Balcani, in interiorul ei putand incapea un numar de 5500 de credinciosi. Interiorul bisericii este imbracat cu minunate picturi bizantine si icoane. Tot in interiorul bisericii, pelerinii se pot inchina Sfintelor Moaste ale Sfantului Andrei (capul sfantului), cat si unei bucati din crucea in forma de X, pe care acesta a fost rastignit.

Plecare spre Igumenita. Imbarcare pe feribot in jurul orei 22:30. Cazare pe punte (fotolii, canapele). Optional cazare in cabine de  2-4 paturi.

ZIUA 4 – sâmbătă, 19 august
BRINDISHI – Bari (Sf. Liturghie în Biserica Sf. Nicolae) – Catania (750 km)

Bari, orasul situat pe tarmul Marii Adriatice, in sud-estul peninsulei, este un important loc de pelerinaj intrucat aici se afla biserica ce adaposteste moastele Sfantului Ierarh Nicolae, facatorul de minuni, sarbatorit la 6 decembrie. Situat pe coasta Adriaticii, orasul Bari este capitala regiunii italiene Puglia si a provinciei Bari.

Catedrala Sfantul Nicolae a fost construita in sec. al XVII-lea pentru a adaposti moastele Sf. Nicolae, furate din Mira Lichiei (astazi localitatea Demre aflata in sudul Turciei de astazi) de un grup de marinari din Bari.

Constructia Catedralei (Basilica di San Nicola, in limba italiana) va incepe in anul 1089 si se va termina in anul 1197. Biserica are mai degraba forma patrata, semanand mai mult cu un castel decat cu o biserica. Interiorul  este format dintr-o nava si doua abside, despartite prin coloane de granit si pilastri. Prezbiteriul este separat de restul edificiului cu ajutorul a trei arce sprijinite pe coloane de influenta bizantina. Deasupra acestora se afla „matroneum”, un loc gen tribuna pentru femei, ce deschiderea spre nava bisericii. Basilica a fost prima biserica cu aceasta forma de arhitectura, alcatuind un model ce va fi ulterior imitat de multe alte cladiri ale regiunii. Basilica gazduieste una dintre cele mai semnificative sculpturi romanice din sudul Italiei – este vorba despre o „catedra” adica un tron episcopal, terminat la sfarsitul secolului al XI-lea pentru Elias. In biserica se mai afla si pretioasele mosaicuri ce paveaza podeaua din cripta si prezbiteriul. Cibonium-ul este cel mai vechi din regiune, fiind de asemenea, decorat cu mosaicuri; acesta are patru coloane impodobite cu imagini si sculpturi de animale, figuri mitologice.Cripta Sfantului Nicolae, cu 26 de coloane sustinand capiteluri bizantine si  romanice, pastreaza moastele Sfantului.In biserica se afla si mormantul lui Bona Sforza (secolul al XVI-lea), din marmura.

Plecare spre Catania. Cazare la Hotel Il Gelso Bianco (3*).

ZIUA 5 – duminică, 20 august
Catania – Malta

Mic dejun. Plecare spre aeroport fara bagaje (07:15) – Malta (07:55). Preluare cu autocarul. Sf. Liturghie. Valletta, tur de oraș. Grădinile Superioare Barrakka. Catedrala Sf. Ioan – biserica Cavalerilor Ioaniţi, vizită la Palatul Marilor Maeştri, fostul sediu pentru Parlamentul Maltei, Biserica Madonna Victoriei. După masă, Grota Albastra (8 euro) și Mdina, fosta capitală a insulei. Tur pietonal pe strada principală din Mdina, unde admirăm palatele nobilimii malteze, care sunt adevărate monumente de arhitectură medievală şi barocă. Catedrala Sf. Apostol Petru şi Pavel din Mdina, Biserica Sf. Apostol Pavel din Rabat. Închinare în Grota Sf. Apostol Pavel, care conform tradiţiei, aceasta este ridicată chiar pe locul unde Sf. Apostol Pavel şi însoţitorii săi au acostat după naufragiu în drumul lor spre Roma. Domul Bisericii Sf. Maria din Mosta. Zbor Malta (21:50) – Catania (22:30).

Cazare la Hotel Il Gelso Bianco (3*).

ZIUA 6 – luni, 15 iunie
Napoli – Pompei

Mic dejun. Plecare spre Napoli (600 km) prin Pompei. Sfanta liturghie in Sanctuarul Reginei rozariului din Pompei. Aici se află Icoana Maicii Domnului a Rozariului (120 cm înălţime şi 100 cm lăţime) cu imaginea Madonei cu Isus în braţe, la picioarele lui, Sfântul Dominic şi Sf. Ecaterina de Siena.

Aici a avut loc ultimul pelerinaj al Papei Ioan Paul al II-lea si tot aici în 2008 papa Benedict al XVI-lea încredinţează Biserica şi lumea întreagă Fecioarei Maria a Rozariului de la Pompei. Pompei (Pompeii), dezvăluie prin vestigiile lor consecinţele tragice pe care le-a avut în trecut îndrăzneala oamenilor de a nesocoti forţa distrugătoare a nestinsului Vezuviu. Anul 79 e.n., ziua de 24 august. Din craterul vulcanului Vezuviu, o coloană neagră s-a ridicat ameninţătoare şi, întunecând atmosfera, s-a aruncat sălbatic asupra oraşului Pompei. A surprins brutarul ce tocmai scotea o pâine din cuptor, pictorul ce se pregătea să umple de culoare un perete, o mamă ce planta trandafiri în grădină şi un căţel păzindu-şi curtea. Timp de 12 ore, piatra ponce şi cenuşa azvârlite din adâncul vulcanului au acoperit definitiv oraşul şi viaţa celor aproape 25000 de locuitori, oprită astfel în secvenţe domestice de o gingăşie dramatică, sub un strat de 6 metri de materie neagră. Şi cei ce au încercat să fugă spre malul mării au fost răpuşi de gazele şi cenuşa pătrunse în plămâni.

Pompei, fondat cândva în secolul 8 î.e.n, a fost un oraş înfloritor, aflat succesiv sub influenţe etrusce, greceşti, romane. În anul 80 î.e.n, devine colonie romană, sub numele de Colonia Cornelia Venera Pompei şi continuă să se dezvolte, sub impulsul dat de traficul maritim din zonă şi de comerţul eficient. Veniturile în creştere au determinat apariţia unei clase mijlocii din ce în ce mai bogate şi aflate în permanentă concurenţă. Cenuşa Vezuviului a îngropat case elegante şi edificii publice opulente, toate reflectând, prin frescele, statuile, picturile şi mozaicurile interioare, un gust rafinat pentru artă.

Situl Pompei este împărţit în nouă zone („Regio”), dispuse într-o spirală pe dealul nu prea înalt, aşa încât cea de-a noua este aproape de mijloc. Oricum, suprafaţa mare a oraşului excavat cere o zi întreagă pentru parcurgerea sa; tururile simple cu ghid au însă o durată mai mică, de 2-3 ore, şi se rezumă, de regulă, la zonele 7 şi 8, unde sunt concentrate cele mai multe puncte de interes şi spre care se intră dinspre Porta Marina ori Piaţa Esedra.

Opțional vizitarea complexului muzeal (10 euro). Cazare la Hotel Joyfull (3 *), in Napoli.

ZIUA 7 – marţi, 22 august
Napoli – Roma (220 km)

Mic dejun. Napoli (pe urmele Fericitului Ieremia Valahul, Sf. Liturghie in limba romana in biserica Neprihănitei Zămisliri din Napoli unde a fost inmormantat).

Cazare la Hotel Center 3* in Roma.

ZIUA 8 – miercuri, 23 august
ROMA

Mic dejun. Audiență general la Papa Francisc, Vatican. Piata si Bazilica Sf. Petru, Castel Sant Angelo, Piata Navona, Panteon. Sfânta liturghie în Biserica Santa Maria Sopra Minerva.

Cazare la Hotel Center, in Roma.

ZIUA 9 – joi, 24 august
Muzeele Vaticanului cu Capela Sixtina (18 euro)

Roma, Caput mundi („Capitala lumii”), la Città Eterna („Oraşul etern”), Limen Apostolorum („Pragul apostolilor”), la Città dei Sette Colli („Orasul celor Sapte Coline”) sau pur şi simplu l’Urbe („Orasul”). Intemeiata conform legendei de catre Romulus si Remus la 21 aprilie 753 I.H., Roma are o istorie indelungata fiind de-a lungul secolelor capitala Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice şi a Italiei moderne. Roma are o populaţie de cca.3 mil. persoane, iar aria metropolitană are o populaţie de în jur de 4 milioane. Este a 3-a destinatie turistica din Europa, iar centrul vechi este inclus in patrimoniul UNESCO.

ROMA – tur de oraș pietonal: Catedrala San Giovani in Laterano (aici se află presupusele cranii ale sfinților Petru și Pavel, martirizati la Roma), cu Scala Sfântă. In capela Scala Santa (Sfânta Scara), amplasata lânga basilica San Giovanni in Laterano din Roma, se pastreaza 28 trepte de marmura (acoperite in prezent cu lemn) aduse de imparateasa Elena (mama imparatului Constantin cel Mare) in sec. IV de la Ierusalim. Acestea ar fi scarile urcate de Isus in fortareata Antonina, spre a fi judecat de procuratorul roman Pilat din Pont. ColoseumBiserica Sancti Pietro in VincoliSanta Maria Magiore (aici se află resturi de lemn din masa la care a avut loc Cina cea de Taina in Ierusalim și Cinci scânduri din leaganul lui Isus de la Betleem) – Piața Veneția cu Columna lui Traian – Piata Spaniei – Fontana di TreviPalatul Quirinale. Sfânta liturghie la ora 16.00 în biserica Sf. Vitali, împreună cu comunitatea românească din Roma.

Cazare  la Hotel Center, in Roma.

ZIUA 10 – vineri, 25 august
Roma – Venetia

Mic dejun. Plecare spre Veneția (525 km). Din gara Mestre cca. 4 ore cu trenul, pietonal si cu vaporeto (15 euro/pers.). Sf. Liturghie în Biserica Santa Maria de Jerusalem.

Cazare la Ronchi dei Legionari, Hotel Major (4*).

ZIUA 11 – sâmbătă, 26 august
VENETIA

Mic dejun. Plecare spre Ungaria, prin Monte Grisa (Sfânta Liturghie în limba română în sanctuarul „Maria, Mamă şi Regină”), Postojna (opțional peștera = 15 euro), Maria Bistrica. Într-un splendid cadru natural, printre coline acoperite de păduri, la doar 35 km nord-est de Zagreb, capitala Croaţiei, poate fi întâlnit cel mai mare sanctuar al acestei ţări: Maria Bistrica.

Documentele vremii spun că în această biserică, începând din perioada 1500-1530, era cinstită o statuie din lemn a Maicii Domnului cu pruncul, adusă dintr-o capelă mai veche, situată pe o colină (Dealul Vinului), cam la trei kilometri distanţă. Papa Benedict al XV-lea (în anul 1750) a stabilit indulgenţă plenară pentru toţi cei care vor merge ca pelerini la Maria Bistrica. În anul 1880 biserica a fost distrusă de un incendiu, însă nu au fost afectate deloc altarul şi statuia Mariei. Ulterior s-a construit aici o biserică neorenascentistă, pe care papa Pius al XI-lea, în anul 1923, a declarat-o „basilica minor”, iar Conferinţa Episcopilor din Croaţia a declarat-o sanctuar naţional, în anul 1971 Arhiepiscopul de Zagreb, Ante Bauer, în anul 1935, a încoronat statuia miraculoasă a Maicii Domnului cu o coroană de aur, proclamând-o Regina tuturor croaţilor. La 3 octombrie 1998, a fost pelerin aici papa Ioan Paul al II-lea şi l-a beatificat pe cardinalul martir Aloysius.

Cazare în Pecs.

ZIUA 12 – duminică, 27 august
Roma – Venetia

Mic dejun. Plecare spre casă (800 km) prin Arad si Maria Radna (Sf. Liturghie în Biserica Sf. Maria). De la Brașov se asigură transport pentru Bucuresti.

Pret: 770 euro/pers + 200 lei/pers (loc in camera dubla/tripla).
Tarif calculat pentru 45 de plătitori.

Pretul include:

  • Transport autocar 3* (cca. 6000 km), cu toate utilitățile;
  • 11 cazări, cu mic dejun: Katerini, Atena, Vapor, Catania (2), Napoli, Roma (3), Ronchi dei Legionari, Pecs;
  • Asigurare medicală;
  • Preot însoțitor.

Nu sint incluse: intrările la obiectivele cu taxă, parcările cu plată, programul opțional.

Termene de plata

  • 30% din pretul pachetului turistic la inscriere;
  • 50% din pretul pachetului turistic cu minim 90 zile inaintea plecarii;
  • 20% din pretul pachetului turistic cu minim 30 zile inaintea plecarii.

Daca inscrierea intervine cu mai putin de 90 zile inaintea plecarii, la inscriere se va achita 80% din pret. Cu 30 zile inaintea plecarii, pachetul turistic se va achita integral.

In cazul nerespectarii termenelor de plata, Tour Operatorul isi rezerva dreptul de a anula rezervarea.

Conditii de anulare/penalizari:

  • 20% din pretul pachetului turistic (dar nu mai putin c/v biletelor de avion si a serviciilor deja achitate hotelierilor) daca renuntarea se face in intervalul de la inscriere – 90 zile inaintea plecarii;
  • 80% din pretul pachetului turistic daca renuntarea se face in intervalul 90 zile – 30 zile inaintea plecarii;
  • 100% din pretul pachetului turistic daca renuntarea se face cu mai putin de 30 zile inaintea plecarii.

IMPORTANT!
Va reamintim ca incheierea unei Asigurari STORNO de calatorie poate acoperi pierderile financiare cauzate de anulare, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Va recomandam sa utilizati acest mijloc de protectie financiara care acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei.

Informatii utile inainte de calatorie

Documente necesare: pasaport valabil minim 6 luni de la data calatoriei sau carte de identitate valabila.

Relatii si înscrieri la sediul Agentiei Inter-Tour din Bacau, B-dul Alexandru cel Bun nr. 1,
office@pelerinaje.org.ro
tel.: 0234–571104; 0234-570534
si Filiala din Onesti, B-dul Republicii nr. 52,
tel.: 0234–325199.

Print Friendly, PDF & Email



Comments are closed.

Back to Top ↑