Rusia

Rusia nordului extrem

0

Rusia nordului extrem

Perioada: 22 – 30 iulie 2015 (9 zile)

Preturile in functie de marimea grupului:

Persoane/grup 40 35 30 25 20
Pret program (euro) 720 770 820 899 1025

TRANSPORT cu AUTOCAR/AVION.

PROGRAM AUTOCAR

Duminica 19 iulie 2015
Plecarea cu autocarul, pe ruta Bacau – Tarile Baltice – Riga – Pskov – St. Petersburg, cu 3 cazari in traseu  (2000 km, cazari in Polonia, Riga si Pskov). Opriri pentru participarea la Sf. Liturghie de duminica 19 iulie si luni 20 iulie – Sf Prooroc Ilie.

Marti 21 iulie, vizita la Riga, cazare Pskov.

Miercuri 22 iulie vizita la Pskov, Manastirea Peciora din Pskov – pesterea nefacuta de mana omului cu 10.000 de sfinte moaste. Este manastirea descrisa in cartea Nesfintii Sfinti si Alte Povestiri scrisa de Arhimandrit Tihon, cea mai bine vanduta carte din Rusia in anul 2012 (premiul national Cartea Anului in Rusia in 2011). Plecare la St. Petersburg.

PROGRAM AVION

Cei care doresc sa vina cu avionul au doua variante:

Avion1: marti 21 iulie 2015, avion Bucuresti – Riga. Air Baltic (aprox. 90 euro), orele 5:50 – 8:40. Autocarul asteapta la aeroportul din Riga, pentru preluarea persoanelor care sosesc aici. Scurta vizita in centrul vechi – patrimoniu UNESCO. La ora 12:30 plecare spre Rusia, Pskov, cazare hotel in Pskov.

Miercuri 22 iulie vizita la Manastirea Peciora din Pskov – cu pesterea nefacuta de mana omului cu 10.000 de sfinte moaste. Este manastirea descrisa in cartea Nesfintii Sfinti si Alte Povestiri scrisa de Arhimandrit Tihon, cea mai bine vanduta carte din Rusia in anul 2012 (premiul national Cartea Anului in Rusia in 2011). Plecare la St. Petersburg.

sau

Avion2: Bucuresti – St. Petersburg, in data de 22 iulie 2015. Transfer la hotel si cazare in St. Petersburg.

Ziua 1 – Miercuri 22 iulie: St. Petersburg

Seara, intalnirea grupurilor la St. Petersburg, Hotel Azimut 3*: grupul care vine cu autocarul (prin Riga, Pskov) si grupul sosit direct la St. Petersburg. Cazare.

Ziua 2 – Joi 23 iulie: St. PETERSBURG

Dupa micul dejun facem o scurta vizita in St. Petersburg, dupa care vom pleca spre nordul extrem, pentru a beneficia din plin de lumina noptilor albe, aflate la final de perioada (mai – iulie).  Vom reveni apoi la St. Petersburg pentru a vizita pe indelete fosta capitala imperiala a Rusiei.

 • Sf. XENIA de St. Petersburg, de la ora 10, slujba zilnica la capela Sf. Xenia din cimitirul Smolensk.
 • Manastirea Sf. IOAN DE KRONSTAD, inchinare la sfintele moaste.
 • Ora 14 – plecare spre Solovet (820 km nord), noapte alba strabatand peisajele fascinantei Karelia , paradisul pescarilor si fotografilor – regiune lacustra, paduri si ape in lumina amurgului continuu al noptilor albe.

Ziua 3 – Vineri 24 iulie: SOLOVET

Dimineata devreme ajungem la Kem, traversare cu vaporul catre Arhipeleagul Solovet.

Manastirea Soloveţ a fost infiintata pe la anii 1400 de catre preacuviosii parinti Savatie, Zosima si Gherman. Cautand liniste deplina, de sihastrie in nordul indepartat, conditii aspre de viata care sporesc si mai mult ascetismul, acesti intemeietori si organizatori ai manastirii sunt si primii locuitori ai insulei Solovet, pana atunci nelocuita. Pilda lor de viata ascetica a atras multi urmasi, viata monahala de aici aici a format multi asceti , a caror influenta s-a intins in toata Rusia. Dupa Revolutia Rosie, Stalin transforma manastirea Solovet in primul si cel mai crunt lagar de exterminare politica si religioasa, deportand aici milioane de condamnati ai regimului bolsevic, covarsitoarea lor majoritate ramanand necunoscuti (preoti, intelectuali etc.). La conditiile naturale de viata extrem de dure de la Cercul Polar de Nord (ger, izolare, noaptea boreala 6 luni pe an) comunistii au adaugat  conditii de viata inumane, teroarea psihica, lipsa hranei (pentru un prizonier alocatie anuala de 240 ruble/an, deci 0,65 ruble pe zi), acest gulag (lagar de exterminare) devenind in scurta vreme un model pentru sistemul gulagului sovietic care apoi s-a extins in intregul URSS. Lagarul a functionat intre anii 1920–1991, arhivele au fost distruse. Aspra nevointa duhovniceasca a ascetilor manastirii Solovet a fost urmata de chinul si jertfa de sange a potrivnicilor statului ateu, multi dintre ei refuzand sa-si lepede credinta. „… sufar pana acolo, ca sunt tinut in lanturi ca un facator de rele, dar cuvantul lui Dumnezeu nu se leaga” (Timotei II, 2, 9). Biserica Ortodoxa Rusa a rezistat intr-un stat ateu, pamantul rusesc udat de sangele mucenicilor crestini ai vremii noastre aminteste de prigoana primilor crestini ai Imperiului Roman (de la Roma antica, doar aici s-a mai varsat atata sange pentru Hristos). Manastirea Solovet s-a redeschis si, din mila Domnului, sirul calugarilor din aceasta izolata fortareata duhovniceasca dintre valurile Marii Nordului nu s-a incheiat…

Ansamblul istoric, cultural si natural de pe insula Solovet din Marea Alba ( Manastirea Solovet si intreg arealul) face parte din patrimoniul UNESCO ( din 1992).

 • Participare la Vecernie,vizitarea manastirii Solovet, ghid local; fenomenul noptilor albe.
 • Cazare pe insula (hotel 2*).

Ziua 4 – Sambata 25 iulie: SOLOVET

 • Excursii optionale pe insula: la Biserica cu Far (Dealul Sekirnaia), la locul primei biserici a Sf. Savatie si Sf. Gherman, in partea de nord a arhipeleagului. Baie in izvorul sfant.
 • Participare la slujbe, cazare (hotel 2*).

Ziua 5 – Duminica 26 iulie: SOLOVET

 • Participare la Sfanta Liturghie la Manastirea Solovet.
 • Plecare de pe insula la ora 15, croaziera pe Marea Alba.
 • Plecare din Kem catre sud, dimineata ajungem la Manastirea Sf. Alexandru din Svir.

Ziua 6 – Luni 27 iulie: Sf. ALEXANDRU din SVIR si TIHVIN

 • Dimineata devreme ajungem la Manastirea Sf. Alexandru din Svir, inchinare la moastele izvoratoare de mir ale Sfantul caruia i s-a aratat Sfanta Treime; participare la slujba (acatistul Sf. Alexandru din Svir, la prima ora).
 • Tihvin, Icoana Maicii Domnului Tihvinskaia (a doua dintre cele trei icoane pastrate pana acum, pictate de Sf. Ap. si Ev. Luca, in timpul vietii Fecioarei Maria; ajunsa in Rusia la 1383, prin aratare deasupra Lacului Ladoga; praznuire: 19 aug./1 sept.).
 • St. Petersburg, cazare la Hotel Azimut 3*.

Ziua 7 – Marti 28 iulie, Sf. VLADIMIR, Luminatorul Rusiei (stil vechi): St. PETERSBURG

Zi relaxanta, dedicata maretei capitale a Imperiului Rus, St. Petersburg; centrul vechi, malurile Nevei (patrimoniu UNESCO).

 • Lavra Sf. Al Nevski (una din cele doua lavre ale Rusiei, alaturi de Lavra Serghiev Posad).
 • Biserica Mantuitorului Insangerat (1883-1907), sensul denumirii: jertfa, mantuirea prin sange.
 • Biserica Sf. Isak si Catedrala Sf. Petru si Pavel (1712-1732, simbolul orasului). Aici se afla mormintele tarilor Rusiei, de curand sunt aduse osemintele Sfintei Familii a Tarului Nicolae al II-lea.
 • St. Petersburg, cazare la Hotel Azimut.
 • Optional: noaptea, plimbare cu vaporasul pe Neva, spectacolul podurilor basculante in perioada noptilor albe. Se poate programa in orice seara, program individual: mini-croazierele in perioada noptilor albe – intre 1:30 si 3:00 noaptea.

Ziua 8 – Miercuri 29 iulie: Manastirea VALAAM, Lacul Ladoga sau ERMITAJ

In aceasta zi, programe optionale: Manastirea Valaam sau Muzeul Ermitaj (zi libera in St. Petersburg).

 • Manastirea Valaam: Croaziera cu vaporul pe Lacul Ladoga (cel mai mare lac din Europa), participare la Sf. Liturghie la Manastirea Valaam; vizitarea manastirii.

Manastire din sec X, vandalizata si distrusa complet de suedezi de aproape 80 de ori si refacuta mereu din temelii. In 1715 este reinfiintata de Petru I si devine una dintre cele mai cunoscute manastiri ale Rusiei (la anul 1913 in manastire vietuiau 395 calugari si 562 novici). In 1917 insula Valaam intra sub ocupatia Finlandei, tara necrestina. In 1939 redevine pamant rusesc, dar sub sovietici, care au batjocorit si distrus manastirea si au ucis monahii ramasi aici (parte din ei au strans toate sfinteniile si obiectele de valoare si au trecut cu camioanele pe gheata in Finlanda, infiintand Manastirea Noul Valaam, pentru a nu avea soarta Solovetului, manastire devenita unul dintre cele mai crunte lagare de teroare sovietic). Manastirea Valaam este reinfiintata dupa 1990. Este o manastire de mucenici. Sf. Ignatie Braiancianinov spunea ca Valaamul este loc sfant, pe oricare dintre pietrele sale se poate sluji Sf. Liturghie. Aici s-au nevoit Sf. Gherman din Alaska (trimis ca misionar crestin in Alaska, a stat acolo 30 de ani si a botezat aprox 12.000 de necredinciosi) si Sf. Antipa de Calapodesti (Bacau, Romania). Sf. Antipa, plecat la Sf. Munte Athos unde a trait aproape 20 de ani – primind schima cea mare, a ajuns in nordul Rusiei pentru strangere de ajutoare pentru Schitul romanesc Prodromu, dar gasind aici linistea dupa care tanjea chiar la Athos fiind, a cerut binecuvantare si s-a reintors pentru totdeauna la Valaam. Dupa 17 ani de aspra vieturie pe insula, la 10 ianuarie 1882, cuviosul Antipa ieroschimonahul trece la Domnul  (inchinare la sfintele sale moaste). Este singurul calugar roman trecut in randul sfintilor atat la Sf. Munte Athos (dupa doar 24 ani de la moartea sa), cat si de catre Biserica Rusa si Biserica Romana.

 • Ermitaj din cadrul Palatului de Iarna al tarilor Rusiei, situat chiar in inima St. Petersburg, de-a lungul cheiurilor Nevei. Muzeul de stat cuprinde peste 3.000.000 exponate, grupate in colectii diverse (arta preistorica, antichitati, arta europeana occidentala, arta orientala, arta rusa, numismatica, portelan etc.), infatisand un tablou al dezvoltarii culturii si artei mondiale, din epoca de piatra pana in sec. XX.
 • Cazare St. Petersburg, Hotel Azimut 3*.

Ziua 9 – Joi 30 iulie: St. Petersburg, Sf. SERAFIM de VIRITA, NOVGOROD, MOSCOVA

Mic dejun, plecare cu avionul din St Petersburg catre casa.

Servicii incluse in pret

 • Transport cu autocar 3*, plecare/sosire in Bacau;
 • Cazare in hoteluri: Moscova Hotel Azimut 3* (mic dejun), Diveevo si Serghiev Posad hotelurile manastirilor, conditii foarte bune (2-4 persoane in camere cu baie proprie), Optina hotelul manastirii (2 sau mai multe paturi/camera), Cernigov hotel 3*, Kiev Hotel Slavutich 2*.
 • Mic dejun la Moscova;
 • Invitatie Rusia (pentru obtinerea vizei turistice);
 • Procedura de obtinere a vizei turistice;
 • Mapa cu materiale documentare;
 • Preot insotitor si traducator de limba rusa, insotitor din partea agentiei de turism.

Nu sunt incluse

 • Bilete de avion (optional) si transferurile de la aeroport la hotel sau invers;
 • Cazarile intermediare (in afara Rusiei), pentru cei care opteaza pentru parcursul cu autocarul;
 • Asigurarea medicala Rusia (obligatorie, necesara in dosarul pentru viza);
 • Alte elemente decat cele trecute in program;
 • Taxa de viza turistica pt Federatia Rusa – 51 $ in regim normal (5 zile lucratoare); 100 $ in regim de urgenta;
 • Pranz, cina; se poate asigura oprirea la marile magazine alimentare/supermarketuri, cu raion de preparate culinare sau la autoserviri;
 • Intrari la obiective turistice si culturale: Galeriile Tretiakov, Kremlin, Catedrala Vasile Blajenii (maxim 80 euro, pentru toate intrarile la obiectivele turistice);
 • Asigurarea storno, 1,5% din pretul excursiei (optionala, se incheie odata cu semnarea contractului de comercializare a pachetului de servicii turistice, cu minim 21 de zile inaintea plecarii) prin care se restituie banii in cazul neparticiparii la excursie datorita (conform conditiilor politei de asigurare) imbolnavirilor, deceselor, accidentelor etc.
 • Alte servicii decat cele mentionate.

Conditii de anulare/penalizari

 • 20% din preţ, dacă renunţarea se face in intervalul  de 29-21 zile calendaristice înainte de  plecării;
 • 50% din pret, dacă renunţarea se face in intervalul  de 20-15 zile calendaristice înainte de data plecării;
 • 100% din preţ, dacă renunţarea se face într-un interval mai mic sau egal cu 14 zile înaintea plecarii.

Informatii utile inainte de calatorie

Documente necesare: pasaport valabil minim 6 luni de la data calatoriei sau carte de identitate valabila.

Termen limita de inscriere: 10 zile inaintea inceperii excursiei.

Observatii (note):

 • Pretul din tabel este aferent parcursului cu autocarul in interiorul Rusiei.
 • Variante de transport:
  • La dus cu autocarul, retur cu avionul. La pretul din tabel se adauga cazarile anterior St. Petersburg (Polonia, Riga, Pskov) si biletul de avion din St. Petersburg spre casa.
  • Dus-intors cu avionul. Se adauga biletul de avion.
 • Pretul biletului de avion se stabileste la data achizitiei.
 • Locurile in autocar se stabilesc in functie de momentul inscrierii (plata avansului). Preotii si monahii au prioritate la locurile in fata.

IMPORTANT

 • Pentru inscriere:
  • copie dupa pasaport si buletin;
  • plata avansului;
  • incheiere asigurare storno (optional);
  • incheiere asigurare medicala (la o firma reasigurata la Coris, singura acreditata in Rusia).
 • Avans necesar pentru inscriere: 30% din valoarea programului.
 • Dosarul pentru viza include:
  • cerere-tip (se obtine de la agentia noastra sau de la Consulatul Rusiei);
  • 1 foto tip pasaport;
  • pasaport in original – valabil inca 6 luni de la data plecarii;
  • invitatia din Rusia de la o unitate acreditata (asigurata de agentie);
  • asigurare medicala.

Dosarul pentru viza se intocmeste cel tarziu cu 2 saptamani inaintea datei plecarii si se depune la agentie.

 • Moneda indicata la cumparaturi in Rusia si Ucraina: USD.
 • Programul poate fi modificat in functie de orarul companiei aviatice sau de evenimente locale, dar se incearca, cu buna credinta, parcurgerea tuturor obiectivele, indiferent de ordinea de vizitare.
 • In caz de forta majora (razboi, calamitate etc.) se vor parcurge obiectivele la care accesul este permis de fortele de ordine, agentia de turism nefiind raspunzatoare pentru nerealizarea, in parte sau total, din motive obiective, a programului si nu datoreaza daune materiale sau morale.
 • In cazul in care, din motive care tin de persoana in cauza, la granita/aeroport autoritatile statului refuza intrarea/iesirea pe/de pe teritoriul tarii in cauza a unei/unor persoane din grup, agentia de turism nu este raspunzatoare de situatia creata si nu i se pot pretinde daune materiale sau morale. Persoana in cauza poate fi asistata de reprezentantul agentiei de turism pana la clarificarea situatiei, fara a afecta major programul grupului.
Print Friendly, PDF & Email

Tags:Comments are closed.

Back to Top ↑