Italia

ITALIA și FRANȚA primelor veacuri creștine

0

ITALIA și FRANȚA primelor veacuri creștine

Perioada: 18 iunie – 1 iulie 2018 (14 zile / 13 nopti)

PRET (euro). Se adauga pretul biletului de avion:

Grup (nr. pers.) 40 35-39 30-34 25-29 20-24 15-19
Pret program (euro) 999 1040 1099 1180 1299 1399

Ziua 1 – Luni 18 iunie 2018: sosire la Roma

Plecare din Romania, cu avionul (preturi la data de 14 feb, pret variabil):

 1. Bucuresti / Roma, Blue Air, 16:50 / 18:05. Aterizare Leonardo da Vinci (48 €)
 2. Bacau / Roma, Blue Air, 14:30 / 15:50. Aterizare Leonardo da Vinci (53 €)
 3. Iasi / Roma, Blue Air, 14:00 / 18:05. Aterizare Leonardo da Vinci (73 €)

Transfer la hotel, cazare hotel 3*.

Ziua 2 – Marti 19 iunie (Sf. Ap. Iuda Tadeu): ROMA

Dupa micul dejun, incepem periplul crestin orthodox in chiar inima catolicismului: Vatican (vizita muzeelor Vaticanului, optional) si Catedrala Sf. Petru (locul martiriului Sf. Ap. Petru si mormantul sfantului apostol; moastele Sf. Ap. Simon Zilotul – mirele din Canaa Galileii si ale Sf. Ap. Iuda, ruda Domnului – sub altarul San Giusepe, aflat pe partea stanga a catedralei). Cazare la Roma, hotel 3*.

Roma, Caput mundi (Capitala lumii), la Città Eterna (Oraşul etern), Limen Apostolorum (Pragul apostolilor), la Città dei Sette Colli (Orasul celor Sapte Coline) sau pur şi simplu l’Urbe (Orasul). Intemeiata conform legendei de catre Romulus si Remus la 21 aprilie 753 i.H., Roma are o istorie indelungata fiind de-a lungul secolelor capitala Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice şi a Italiei moderne. Roma are o populaţie de 2.923.000 persoane, iar aria metropolitană are o populaţie de în jur de 4 milioane. Este a 3-a destinatie turistica din Europa, centrul vechi este inclus in patrimoniul UNESCO.

Ziua 3 – Miercuri 20 iunie: ROMA

Astazi vizitam: Catacombele Romane, cu marturii ale primilor crestini (optional); Biserica Santa Croce in Gerusaleme (parte din Lemnul Sfintei Cruci si Piroanele Mantuitorului); Biserica Santa Scala ( Sfanta Scara pe care a pasit Domnul in timpul Patimilor Sale, scara preluata de Sf. Imp. Elena din Pretoriul din Ierusalim. Se urca in genunchi de catre credinciosi de toate confesiunile); Biserica San Giovanni in Laterano – sec. IV, construita de Sf. Constantin cel Mare, prima biserica construita in Roma; moaste de sfinti mari; actualmente, sediul episcopului Romei, Catedrala Romei si a intregii lumi. Cazare la Roma, hotel 3*.

Ziua 4 – Joi 21 iunie : ROMA

Colosseumul – giganticul amfiteatru construit intre anii 72-80 d.H. situat in centrul Romei, folosit atat pentru luptele cu gladiatori, cu animale, dar si pentru executiile crestinilor care refuzau inchinarea la idoli. Se estimeaza ca mai mult de 500.000 persoane si aprox. un milion de animale salbatice au murit in timpul spectacolelor cu intrare libera organizate in arena Colosseumului. Imparatul Traian a sarbatorit victoria asupra Daciei, in anul 107, organizand in Colosseum reprezentatii pe durata a 123 zile, in care au fost sacrificate 11.000 de animale si 10.000 de gladiatori.

Biserica Sf. Ap. Pavel si Biserica Tre Fontane – locul de martiriu al Sf. Ap. Pavel, Biserica San Pietro in Vincoli (cu Lanturile Sf. Petru) Biserica San Giuseppe si la subsol sunt Carcerele Mamertinum unde a fost inchis Sf. Petru, Biserica Santi XII Apostoli – moastele Sf. Apostoli Filip si Iacov ruda Domnului, Biserica Sf. Cosma si Damian – cu moastele acestor sfinti, Biserica Santa Maria Magiore – sub altar se gaseste Leaganul Mantuitorului, preluat din pestera din Bethleem. Cazare la Roma, hotel 3*.

Ziua 5 – Vineri 22 iunie : SALERNO, AMALFI, BENEVENTO, BARI

Plecare foarte de dimineata din Roma (ora 6) spre Bari (590 km). Coasta amalfiteana este una dintre cele mai fermecatoare coaste de litoral ale Europei: munte pravalit in mare, asezari pitoresti cu locuinte agatate pe cornise abrupte de piatra, sosele inguste, serpuitoare, care deschid perspective ametitoare calatorului cu masina. Frumusetea acestei regiuni a fost recunoscuta si prin includerea ei in patrimoniul UNESCO, in anul 1997. Pe traseu, scurte opriri la :

 • Salerno, inchinare la mormantul Sf. Ap. si Ev. Matei, aflat din anul 1081 in Catedrala Sf. Ap. si Ev. Matei. De altfel Sf. Ap. Matei este protectorul orasului (program: 09:30-12:30 si 16:00-18:00).
 • Amalfi, inchinare la moastele Sf. Ap. Andrei, in Catedrala Sf. Andrei / Domul (sec. XI). Moastele Sf. Andrei au fost aduse de Cruciati in Italia in anul 1206, dupa Caderea Constantinopolului.
 • Optional, in functie de timp: Benevento – moastele Sf. Ap. Bartolomeu (Basilica din San Bartolomeo, program: 08:30-12:30 si 17:00-20:00).

Bari, inchinare la moastele Sf. Nicolae in Biserica Sf. Nicolae, ridicata in anul 1087 special pentru a adaposti moastele marelui sfant, aduse din Myra Lyciei cand aceasta a cazut in mana saracinilor. A fost mare competitie intre orasele Venetia si Bari pentru primirea sfintelor moaste ale Sf. Nicolae, castigator fiind Bari. Program: 07:00-20:30. Cazare la Bari, hotel 3*.

Ziua 6 – Sambata 23 iunie: TERMOLI, LANCIANO, ORTONA

Dupa micul dejun si dupa o ultima vizita la Biserica Sf. Nicolae, iar la ora 8 plecarea spre Ravenna (640 km). Pe traseu, scurte opriri la:

 • Monte Sant Angelo, Gargano – locul primelor aparintii ale Sf. Arhanghel Mihail (in anii 490, 492 si 493), de la aceste aparitii repetate incepand cultul Sfintilor Arhangheli in lumea crestina. Pestera Sfantului Arhanghel Mihail.
 • Termoli – moastele Sf. Ap. Timotei, ucenicul Sf. Ap. Pavel (Catedrala di Santa Maria, Piazza Duomo)
 • Lanciano – minunea din sec. VIII, cand in timpul Sf. Liturghii, pentru necredinta preotului slujitor, painea s-a transformat in carne, iar vinul in sange. Se pastreaza pana astazi aceste relicve.
 • Ortona – inchinare la moastele Sf. Ap. Toma (in anul 1258 moastele Sf. Ap. Toma au fost aduse aici din Insula greceasca Kios; Sf. Ap. Toma a fost martirizat in India, pe care a increstinat-o).

Plecare spre Ravena, cazare hotel 3*.

Ziua 7 – Duminica 24 iunie (Nasterea Sf. Ioan Botezatorul): RAVENNA, VENETIA

Dimineata, Sfanta Liturghie la Parohia Ortodoxa Romana Sf. Gheorghe din Ravena (Chiesa dello Spirito Santo, sec. V), apoi vizitam centru vechi al Ravennei cu celebrele sale mozaicuri paleo-crestine (8 monumente inscrise in patrimonial UNESCO).

Ravenna, centru legendar de cultura si civilizatie antica, vechi port la Marea Adriatica, imaginat inca de Octavian Augustus, care aprecia buna pozitie stategica a locului, a devanit capitala Imperiului Roman de Apus, in perioada cuprinsa intre anii 403 si 476 – Constantinopolul fiind capitala Imperiului Roman de Rasarit. Ravenna a fost centru regilor barbari (Odoacru si Teodoric), care au prezidat destinele populatiilor italice pana in anul 540. Secolele al V-lea si al VI-lea constituie, pentru Ravenna epoca de aur , momentul realei splendori, marcat timpuriu atat in ceea ce priveste arta mozaicului bizantin, cat si in privinta celor mai frumoare constructii. Datorita monumentelor religioase, Ravenna constituie un capitol cu totul stralucit in istoria artei bizantine.

Plecare spre Venetia (220 km), cazare langa Venetia – Mestre hotel 3*.

Ziua 8 – Luni 25 iunie: VENETIA

Venetia lacustra, unul dintre cele mai celebre si mai spectaculoase orase ale lumii, in decursul istoriei – unul dintre cele mai rafinate orase europene, cu mare influenta in domeniul artelor, arhitecturii si literaturii, sursa de inspiratie pentru genii literare (Shakespeare, Goethe, Schiller, Eminescu, Hemingway etc); a fost in acelasi timp si cea mai mare putere militara navala a Europei medievale, timp de 800 de ani (de altfel, puterea sa militara si economica au si facut posibila si au sustinut dezvoltarea accentuate a artelor, aici). Pusa sub protectia Sf. Apostol si Evanghelist Marcu (ale carui sfinte moaste au fost rapite din Alexandria de catre negutatori venetiei in anul 828), Venetia s-a autodefinit si ca Republica a Sfantului Marcu (Repubblica di San Marco). Cu bisericile sale pline de moaste de sfinti ai primelor veacuri crestine, iata cum Venetia poate fi socotita in acelasi timp unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj orthodox din Italia!

Dupa micul dejun vizitam pietonal cateva obiective crestine din Venetia, respectiv:

 • Biserica San Marco (cu moastele Sf. Ap. si Ev. Marcu)
 • Biserica Santa Lucia (cu moastele Sf. Lucia; al doilea hram: Sf. Prooroc Ieremia)
 • Biserica San Zaccaria (cu moastele Sf. Zaharia si ale Sf. Atanasie cel Mare)
 • Biserica San Giovanni Bragora (cu moastele Sf. Ioan cel Milostiv, cotul Sf. Ap. Iacov, ruda Domnului si cu degetul Sf. Ioan Botezatorul)
 • Biserica San Giacomo Maggiore (un os din moastele Sf. Iacov cel Mare, fratele Sf. Ap. si Ev. Ioan)

Seara plecare Padova (40 km), cazare hotel 3*.

Ziua 9 – Marti 26 iunie: PADOVA, MILANO

Dupa micul dejun, vizitam in Padova Biserica Santa Giustina, pentru inchinare la moastele Sf. Ap. si Ev. Luca. Icoana Maicii Domnului pictata de Sf. Ap. si Ev. Luca. Plecare spre Milano (250 km, 3 ore).

Sf. Ambrozie al Mediolanului (Milano) a trait intre anii 339-397, fiind considerat unul dintre cei 4 Parinti ai Bisericii Apusene. A facut studii literare si juridice, timp in care a inceput sa se interseze de invatatura crestina. A practicat avocatura si la varsta de 34 ani a ajuns Guvernator al provinciilor Emilia si Liguria, cu centrul in Milano. Dupa moartea episcopului de Milano, intervenind ca Guvernator in disputele privind alegerea noului cap al Bisericii, cu toata impotrivirea sa a fost ales episcop de catre populatie, drept pentru care a fost botezat si apoi inscaunat, in anul 374. Bun si delicat in maniere, foarte bun pastor si administrator neintrecut al Bisericii sale, orator neintrecut si geniu politic intr-o perioada de mari framantari istorice, Sf. Ambrozie a fost omul providential in perioada in care Biserica se individualiza ca institutie publica de sine statatoare. De la Sf. Ambrozie au ramas scrieri dogmatice, scripturistice, tratate de morala, de ascetism si 91 de srisori. Este sarbatorit de Biserica ortodoxa la 7 decembrie.

In Milano vizitam:

 • Domul din Milano (a 2-a biserica, ca marime, din Italia si a 3-a din lume), cu moastele Sf. Tecla.
 • Biserica Sant Ambrogio cu moastele Sf. Ambrozie (si capul Sf. Ap. Barnaba, zidit in altar). Optional – Biserica Santa Maria delle Gratie (unde se afla celebra fresca Cina cea de Taina a lui Leonardoi da Vinci).

Cazare in Milano, hotel 3*.

Ziua 10 – Miercuri 27 iunie: GENOVA, RAPALLO, CANNES

Dimineata vizitam Catedrala San Lorenzo cu tipsia pe care a fost pus capul Sf. Ioan Botezatorul si cu mana Sf. Ana, apoi Chiesa degli Armeni unde este Sacro Volto (icoana Mantuitorului a regelui Abgar de la Efes). Mergem apoi la Rapallo (35 km), mica asezare cu 34.000 locuitori. Vizitam Santuario Nostra Signora din Montallegro. In acest loc, la 2 iulie 1597 Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu s-a aratat unui localnic si a lasat ca marturie a acestei aparitii o icoana bizantina cu Adormirea Maicii Domnului, iar dimineata, pe locul in care a atins pamantul a aparut un izvor cu apa sfintita.

Programul continua cu un scurt periplu in sudul Frantei, prima zona increstinata a Europei, in anul 41 d.H. de catre prietenii Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Plecam cu autocarul catre Franta, pe Coasta de Azur (San Remo, Monaco, Nisa, Cannes), splendid traseu de 230 km. Cazare la Nisa, hotel 2*.

Ziua 11 – Joi 28 iunie: SAINT-MAXIMINE-LA-SAINTE-BAUME, MARSILIA

Dupa micul dejun, ne indreptam spre Muntii Alpli, vizitam micuta localitate Saint-Maximin-la-Sainte-Baume, care adaposteste cea mai mare catedrala din S-E Frantei inchinata Sf. Maria Magdalena (inchinare la sfintele sale moaste – capul sfintei). Legenda spune ca in acesti munti si-a petrecut Sf. Maria Magdalena ultimii ani din viata, intr-o pestera (acces nu foarte dificil). Cazare la Marsilia, hotel 3*.

Ziua 12 – Vineri 29 iunie (Sf. Ap. Petru si Pavel): MARSILIA, SAINTES MARIES DE LA MER

Dupa micul dejun participam la Sfanta Liturghie la Parohia Ortodoxa Romana Sfintii Trei Ierarhi din Marsilia. Apoi vizitam Manastirea Sf. Victor, in care se afla moastele Ioan Cassian (din Dobrogrea, sec. IV, intemeietorul monahismului francez si ocrotitorul Marsiliei) si de asemenea particele din moastele Sf. Ap. Petru, Sf. Maurice (sec. III, Egipt, sfant negru, cunoscut si sub numele de St. Moritz, Morris sau Mauritius), St. Marcellinus si corpul unuia dintre pruncii ucisi de Irod.

Dupa amiaza plecam spre micuta localitate Saintes Maries de la Mer. Vizitam biserica cu moastele Sf. Salomeea (sora mamei Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si mama fiilor lui Zevedeu, Sfintii Apostoli Iacob si Ioan), Sf. Maria Iacobita si ale Sf. Sara – protectoarea tiganilor. Aici este primul loc crestin de inchinare din Europa. Cazare la Saintes Maries de la Mer, hotel 3*.

Ziua 13 – Sambata 30 iunie: TARASCON, NISA

Dupa micul dejun plecam la Tarascon, inchinare la moastele Sf. Marta, gazda Domnului (sora Mariei si a lui Lazar cel inviat din morti a patra zi). Apoi ne continuam drumul spre Coasta de Azur, cazare la Nisa, hotel 3*. Timp liber.

Ziua 14 – Duminica 1 iulie: spre casa

Dimineata, participare la Sfanta Liturghie la Parohia Ortodoxa Romana Sfintii Constantin si Elena din Nisa. In timpul zilei, plecare spre aeroport, zbor spre casa.

 1. Nisa / Toronto, TAP (Air Portugal), 12:55 / 21:35 (escala Lisabona 4h), 474 €
 2. Nisa / Bucuresti, Blue Air, 20:45 / 00:10 (zbor direct), 103 €
 3. Nisa / Bacau, Blue Air, 20:45 / 09:25 (escala Bucuresti 8h, 00:10/08:35), 153 €

 

 

Servicii incluse in pret

 • Transport in Italia si Franta cu autocar turistic 3* ( 40 locuri)
 • Taxe de oras
 • Cazari in hoteluri 3*-4*, in camere duble cu mic dejun la: Roma 4 nopti, Nisa 2 nopti, Bari, Ravena, Mestre, Padova, Milano, Marsilia, Saintes Maries de la Mer – cate o noapte.
 • Mapa cu material documentar
 • Preot insotitor si ghid/reprezentant al agentiei

OPTIONAL, transport cu autocarul, gratuit, din Romania in Italia sau din Italia in Romania (la finalul programului). Se plateste doar cazarea, 2 nopti/sens, in traseu (aprox 35-40 euro/noapte).

Nu sunt incluse

 • Mesele de pranz si cina
 • Cazarea in timpul transferului spre/din Italia (pentru cei care merg cu autocarul)
 • Intrarile la obiective turistice, vaporasul in Venetia
 • Asigurare medicala, asigurare storno
 • Alte elemente decat cele trecute in program
 • Alte cheltuieli netrecute la Servicii incluse in pret

Relatii si înscrieri la sediul Agentiei Inter-Tour din Bacau, B-dul Alexandru cel Bun nr. 1,
tel.: 0234–571104; 0234-570534
si Filiala din Onesti, B-dul Republicii nr. 52,
tel.: 0234–325199.Comments are closed.

Back to Top ↑